Peter R. de Vries wil ogen openen met tv-programma

Peter R. de Vries hoopt het Nederlandse publiek met zijn nieuwe programma enig bewustzijn bij te brengen over wat kinderen wereldwijd wordt aangedaan. Voor Peter R. over de Grens, waarvan de eerste aflevering vrijdag wordt uitgezonden, ging de verslaggever met een team naar zes landen om onder meer kinderhandel, kinderslavernij en het ritueel offeren van kinderen aan de kaak te stellen.

"Het valt mij op dat in Nederland vaak cynisch wordt gesproken over de landen waar wij geweest zijn", zegt De Vries, die onder meer Burkina Faso, Malawi en Nepal bezocht, tegen Novum Nieuws. "Ze worden bijvoorbeeld aangeduid met 'verweggistan'. Ik probeer mensen met andere ogen naar die landen en wat daar gebeurt te laten kijken en wil het publiek ook meegeven: stel je voor dat dit jouw kind overkomt. Wij mogen blij zijn dat onze wieg in Nederland staat."

Voor de eerste aflevering van het AvroTros-programma toog de 57-jarige De Vries naar Uganda, waar kinderen door 'witch doctors' worden ontdaan van lichaamsdelen als tong en genitaliën. "We willen met het programma laten zien dat die 'traditionele genezers' de boel bedriegen", aldus De Vries. "En het zou heel mooi zijn als de beelden bijvoorbeeld op Youtube worden bekeken door mensen uit Uganda zelf en zij zich realiseren wat die witch doctors doen."

De Vries stond ondanks 35 jaar in de misdaadjournalistiek nog regelmatig met zijn oren te klapperen. "Ik dacht dat ik alles wel gezien had, maar ik heb wel een paar keer paf gestaan, zoals bij die rituele kinderverminkingen. Het is weerzinwekkend", vindt De Vries, die het in sommige situaties niet droog kon houden. "Je krijgt veel voor je kiezen. We hebben echt momenten gehad dat we met z'n allen met tranen in de ogen stonden."