'Facebook en Google te machtig'

Facebook en Google zijn te machtig geworden, stelt de CEO van een Duitse mediamagnaat in een open brief aan de bedrijven die in Frankfurter Allgemeine werd gepubliceerd.

Axel Springer AG is één van de mediagiganten van Europa. Onder haar hoede vallen onder andere Die Welt, Bild, Auto Bild, Berliner Zeitung, de Duitse editie van Rolling Stone en nog veel meer.

CEO Mathias Dopfner beklaagt het feit dat er op het gebied van zoekmachines geen alternatief is op het wereldwijd door praktisch iedereen gebruikte Google. De Duitse mediamagnaat wordt zo min of meer gedwongen met Google samen te werken.

Google krijgt langzaam maar zeker een monopoliepositie en de manier waarop het opereert 'zou in minder respectabele kringen een 'protection racket' [soort maffiabescherming] genoemd worden.'

Dopfner steekt ook naar Facebookbaas Zuckerberg: "Zuckerberg zei: 'Ik snap je vraag niet. Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen.' Keer op keer dacht ik na over die zin. Hij is vreselijk. Ik weet dat het zeker niet op die manier bedoeld is. Dit is een gedachtegang die erop na wordt gehouden in totalitaire regimes, niet in vrije samenlevingen. Zo'n zin zou ook kunnen worden geuit door het hoofd van de Stasi of een andere inlichtendienst of dictatuur.

"Niets verspreidt met zo'n snelheid, efficiency en agressiviteit als deze technologieplatformen, op biologische virussen na", stelt de CEO. "Niemand weet zo veel over haar klanten als Google. Zelfs privé- en zakenmail worden gelezen en geanalyseerd door Gmail als men dat nodig acht."