Obama dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland

Rusland kan rekenen op nieuwe sancties als het de steun opvoert aan separatisten in Oost-Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een interview met nieuwszender CBS.

Obama waarschuwde de Russen dat er "gevolgen" zijn als "ze dit soort stappen zetten, die zijn bedoeld om Oekraïne te destabiliseren en hun soevereiniteit te schenden." De president vreest naar eigen zeggen niet voor een militair treffen met Rusland. "Ze hebben geen interesse in een militaire confrontatie met ons", benadrukte Obama.

Amerikaanse functionarissen lieten woensdag doorschemeren dat vrijdag mogelijk al nieuwe sancties tegen Rusland worden afgekondigd. De functionarissen verwachten geen doorbraak op de Oekraïne-top die donderdag in Genève wordt gehouden, waardoor het "aannemelijk" is dat nieuwe strafmaatregelen volgen op de bijeenkomst.

De woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat "nieuwe sancties actief worden voorbereid", maar dat nog het nodige afhangt van de top in Zwitserland. "We kijken ook naar de bijeenkomst van morgen voor een aanwijzing dat Rusland van plan is te de-escaleren, in plaats van te escaleren", aldus de zegsman.

VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland
VS dreigt met nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)