129 lopers Marathon Rotterdam speelden vals

De organisatie van de Marathon Rotterdam heeft 129 deelnemers gediskwalificeerd omdat ze een deel van de route hadden overgeslagen. Een van hen liep zondag slechts 600 meter en haalde daarna bij de finish op de Coolsingel een medaille op, schrijft het AD donderdag.

De valsspelers liepen tegen de lamp doordat hun chip niet langs alle meetpunten was gekomen. Een enkeling heeft maar een paar kilometer afgesneden, maar gemiddeld sloegen de valsspelers 19,3 kilometer over, wat neerkomt op bijna de helft van de marathon. De kans dat hun chip toevallig niet werd opgepikt bij de controlepunten en toevallig weer wel bij de finish is volgens de organisatie bijzonder klein.

Een loper sloeg volgens de krant 41,6 kilometer over, terwijl twee anderen 40 kilometer misten. De organisatie schrapt fraudeurs uit de uitslag, stuurt hen geen finishcertificaat en laat het daarbij. De medaille die ze direct na de finish mochten ophalen mogen ze houden. "Veel bombarie maken we er niet over", zegt directeur Mario Kadiks in de krant.