Zes jaar cel geŽist na klap met plank vol spijkers

Tegen een 32-jarige man die ervan wordt verdacht een 18-jarige man met een plank met spijkers tegen het hoofd te hebben geslagen is zes jaar cel geëist. De verdachte wilde de jonge man doodslaan, betoogde het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag. Als gevolg van de klap lag het slachtoffer dagenlang in coma en moest hij nog weken daarna verpleegd worden in een ziekenhuis.

De verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daarom kan niet gekeken worden of hij toerekeningsvatbaar is. "Om deze weigerachtige houding rest mij niets anders dan een forse gevangenisstraf te eisen om recht te doen aan de ernst van het feit en de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer", zei de officier tijdens de zitting.

Aanleiding tot het geweld was onenigheid om een fiets tijdens het uitgaan. De 32-jarige verdachte pakte hierop een plank, met daarin spijkers, en sloeg de 18-jarige man hard op het hoofd. Nog altijd ondervindt de 18-jarige man ernstige beperkingen door de poging tot doodslag, aldus het OM.

De rechtbank doet op 30 april uitspraak.