Liveblog: Oekraïne vs. Rusland

In deze liveblog houdt FOK.nl de laatste berichtgeving omtrent de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne voor je bij. 

18.45 uur: liveblog afgesloten
Gezien het nog steeds rustig is in Oekraïne en er maar weinig nieuw nieuws meer binnenstroomt, wordt deze liveblog voor vandaag beëindigd. Eventueel verder nieuws over Oekraïne lees je zoals gebruikelijk hier op de FOK!frontpage. 

17.30 uur: 'Poetin bouwt Berlijnse Muur'
De Oekraïense regeringschef Jatsenjoek beschuldigt Poetin van het bouwen van een 'nieuwe Berlijnse Muur', dit keer op de grens tussen EU/NAVO en de Russische invloedssfeer.

Behalve olie en gas 'exporteert Rusland al een maand ook terreur naar Oekraïne', stelt een verbitterde Jatsenjoek in Kiev. Hij roept het Kremlin op de activiteiten van activisten in Oost-Oekraïne 'te veroordelen als terreurdaden'. 

Mocht het ergste scenario bewaarheid worden en Rusland in korte tijd delen van Moldavië en Oekraïne permanent militair zal bezetten, dan is de wederopbouw van een nieuw IJzeren Gordijn niet uitgesloten.

Met één groot verschil: dit keer zou zo'n barrière niet door Sovjets gebouwd worden om onderdrukte burgers in de Russische invloedssfeer op te sluiten, maar door het Westen om de Russische troepen gegarandeerd buiten de deur te houden.

17.22 uur: Duitse Eurofighters naar NAVO-oostgrens
Inmiddels druppelen toezeggingen van militair materieel uit de hele NAVO binnen. Niet alleen Nederland heeft inmiddels beloofd marine en luchtmacht op de Baltische staten af te sturen, ook de Duitsers hebben dat zojuist gedaan.

De Duitsers sturen zes Eurofighters naar de Balkan. De missie zal vooralsnog vier maanden duren en in september beginnen. Duitsland stuurt daarnaast net als Nederland een marineschip naar de regio om de NAVO-oostgrens te helpen beveiligen.

17.15 uur: 'Pro-Russen met granaat bedreigd'
Volgens Russische media probeert op het filmpje hieronder een Oekraïense soldaat de weg vrij te maken die door pro-Russische burgers is geblokkeerd. Dat doet hij ogenschijnlijk door met zijn hand de pin van een granaat vast te houden en te dreigen deze op te blazen als men niet aan de kant gaat.

Of het filmpje in scene gezet is of echt is gebeurd, is niet bekend. Wel werd het vandaag geüpload en worden Oekraïense legereenheden het inderdaad op veel plekken door pro-Russische krachten onmogelijk gemaakt om op te rukken.

17.10 uur: 'Nederlandse F16's naar oostgrens NAVO'
Het kabinet overweegt om F16's naar de oostgrens van de NAVO te sturen. Eerder vandaag werd al bekend dat er waarschijnlijk F16's ingezet worden bij NAVO-patrouilles in Oekraïne zelf, maar daar wordt nu surveillance boven de Baltische staten aan toegevoegd.

Ook zal volgens bronnen rond het kabinet een marineschip naar de Baltische of de Zwarte Zee gestuurd worden. Over de termijn is nog niets bekend, behalve dat het 'snel' zal gaan gebeuren.

16.00 uur: relatief rustig
De rest van de middag is de situatie -gelukkig- niet verder geëscaleerd. De sfeer is op veel plekken ronduit gemoedelijk, wapens zijn niet geladen en verdere overnames van pantservoertuigen bleven uit. 

14.45 uur: hele verklaring Rasmussen
NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen linkt op Twitter naar zijn verklaring, die op de site van de NAVO te lezen is:

14.00 uur: leger duidelijk aanwezig   
Het machtsvertoon van het Oekraïense leger gaat ondertussen ongestoord door in het oosten van het land. De hele dag vliegen er al zwaarbewapende heli's over de opstandige oblasten, zoals hier nabij Kramatorsk:

In Kramatorsk worden nog steeds oekraïense legereenheden door burgers tegengehouden:

13.28 uur: NAVO bewapent oostgrens
Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, heeft zojuist na overleg met NAVO-lidstaten in Brussel bekend gemaakt dat de NAVO haar oostelijke lidstaten verder gaat bewapenen.

Onder andere Estland, Letland, Litouwen en Polen vallen in de prijzen. Er worden militairen uit andere NAVO-landen verscheept om de veiligheid van de bondgenoten te garanderen.

Schepen en vliegtuigen worden de komende dagen naar alle aan (Wit-)Rusland en Oekraïne grenzende lidstaten gestuurd. Die landen maken zich volgens Rasmussen zorgen over de houding der Russen, die 21ste-eeuws imperialisme worden verweten.

Er is nog niet bekend om hoeveel schepen en vliegtuigen het gaat, maar Rasmussen gaf aan dat het om 'voldoende materieel' zou gaan om de Russen duidelijk te maken dat de NAVO paraat is.

Desgevraagd werd een verdere uitbreiding van mankracht en materieel aan de oostgrens van de NAVO niet uitgesloten. 

13.13 uur: meer tanks naar Kramatorsk 
Voor de tweede keer vandaag is zojuist een kolonne aan tanks en APC's van het Oekraïense leger Kramatorsk binnengereden, meldt de Volkskrant. 

Lokale bevolking hield de tanks staande en ging flink in discussie met de militairen, 'vooralsnog zonder resultaat': 

13.08 uur: Volksrepubliek Odessa uitgeroepen
Nadat in Donetsk afgelopen week een onafhankelijke volksrepubliek is uitgeroepen door pro-Russische militanten, is het nu de beurt aan Odessa.

Daar heeft de lokale anti-Maidan-beweging de Volksrepubliek Odessa uitgeroepen. Volgens een statement 'behoort vanaf vandaag de macht alleen nog toe aan de mensen die in het gebied leven.' 

Activisten worden opgeroepen om vandaag en morgen verkeer in en uit de grote havenstad te blokkeren en de politie en het Oekraïense leger haar werk onmogelijk te maken.

De activisten roepen op: "Morgen om vier uur 's middags moet Odessa geblokkeerd zijn. Letterlijk." 

13.00 uur: meer tankbeelden
Het NRC plaatst een Reutersfoto van een Oekraïense straaljager boven Slavjansk. Daarnaast zijn op de filmpjes hieronder (pro-Russische) Oekraïense legereenheden te zien in Kramatorsk: 


En hier in Slavjansk, waar verschillende tanks de stad te lijken verlaten. Waarheen de pro-Russen gaan is volgens de Volkskrant niet bekend:


12.31 uur: 'Tanks uit de ruimte' 
Soldaten in het centrum van Slavjansk geven aan van de Krim af te komen, stelt RTL-correspondent Jeroen Akkermans via Twitter:

The Guardian meldde eerder dat soldaten niet wilden aangeven waar ze de gepantserde voertuigen vandaan hadden. "Uit de ruimte", zei er één. "Ze kwamen zelf aanrijden", voegde een ander toe. 

12.19 uur: '6 APC's overgelopen naar separatisten' 
Het Russische staatsmedium Russia Today propageert dat er in Kramatorsk al minstens zes Oekraïense pantservoertuigbemanningen -inclusief voertuigen- zijn overgelopen naar de pro-Russische zijde.

Daarop hesen ze direct Russische vlaggen, zoals in een van de Twitterfoto's hieronder te zien is.

Russia Today linkt een filmpje waar een vrouw naar een Oekraïense tank toe komt en stelt: "Jullie zijn het leger, jullie moeten het volk beschermen", implicerend dat de soldaten een burgeroorlog zouden moeten voorkomen. 

Daarop zou een soldaat gereageerd hebben: "We gaan niet schieten, dat waren we al niet van plan.

Het volk schreeuwt volgens de Russische media op andere filmpjes slogans als 'het leger [is] met het volk!' naar de klaarblijkelijk veelal overgelopen Oekraïense troepen.

12.07 uur: 'Russische roulette'
Een journalist van Vice News, het internetmedium dat altijd de gevaarlijkste onderwerpen ter wereld opzoekt, is gisteren in Slavjansk gaan kijken.

Dat leverde een reportage van ruim zes minuten op, die het kijken alleen al waard is om eens een beeld te krijgen bij de situatie.


Tegelijkertijd zijn deze beelden nog van vóór het arriveren van het Oekraïense leger.

12.00 uur:
Zoals vermeld is de sfeer buitengewoon gespannen in Slavjansk. Volgens journalisten vliegen er heli's in de lucht, scheren straaljagers heel laag over de stad, rijden er tanks door de straten en zijn er confrontaties tussen pro-Russische milities en Oekraïense troepen.

Ook in Donetsk is vandaag een overheidsgebouw bezet door gewapende mannen van een pro-Russische groepering uit Charkov:

Pro-Russen hebben in Slavjansk naar verluidt al een aantal Oekraïense gepantserde voertuigen overgenomen. De stunts in het filmpje onder deze update zijn vermoedelijk door hen gedaan:

Ook werd een Oekraïense generaal, Kroetov, bijna gelyncht door de 'voor democratie demonstrerende' pro-Russen:

Het lijkt er daarnaast op dat veel Oekraïense troepen in Slavjansk overgelopen zijn naar de pro-Russische zijde, naar verluidt omdat ze al vier dagen geen eten gekregen hebben:


Oorspronkelijk bericht (11.44 uur):

Uit onderschepte communicatie tussen pro-Russische 'saboteurs' zou volgens persbureau AFP zijn gebleken dat men vanochtend 'shoot to kill'-orders heeft gekregen.

Hiermee zouden de pro-Russische milities die overheidsgebouwen bezet hebben in een aantal Oost-Oekraïense steden officieel op Oekraïense troepen mogen schieten, mochten ze bedreigd worden.

De Oekraïense speciale dienst stelt dat uit de onderschepte communicatie blijkt dat 'de sabotage wordt geleid door de Russische militaire inlichtingendienst.' "Zij hebben officieren bevelen gegeven om op het Oekraïense leger te schieten."

Het Oekraïense leger is inmiddels gearriveerd in Slavjansk. Dat levert behalve bijzonder veel spanning in de straten, ook filmpjes op van stuntende pantservoertuigen: