Veel animo voor belastingvrij schenken

Van de tijdelijke maatregel om tot een ton belastingvrij te kunnen schenken hebben sinds de start in oktober 34.000 Nederlanders gebruikgemaakt. Gerekend was op twintigduizend mensen tot en met 31 december 2014. Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst woensdag na berichtgeving van het AD.

Normaal mogen ouders vijftigduizend euro belastingvrij aan hun kinderen schenken voor het kopen van een huis. Het kabinet heeft dat tot eind dit jaar verhoogd tot honderdduizend euro om de huizenmarkt op gang te krijgen. Bovendien mogen ook anderen dan ouders gebruikmaken van de fiscaal gunstige regeling, als het geld maar wordt gebruikt voor een huis.

Hoeveel er precies belastingvrij is geschonken, is nog niet bekend. Het succes zorgt op de korte termijn niet voor een gat in de begroting, aldus de woordvoerder. Dat komt doordat de overheid door de schenkingen ook minder geld kwijt is aan de hypotheekrenteaftrek. Op de langere termijn krijgt de schatkist wel minder geld binnen op erf- en schenkbelasting.