'Opvang asielzoekers handhaven'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil de hoofdstedelijke proef met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogeheten Vluchthaven voortzetten. Maar dan zullen er wel meer van hen terug moeten keren naar het land van herkomst.

De gemeente vangt sinds enkele maanden een gedeelte van de groep vluchtelingen, asielzoekers en migranten op die al geruime tijd door Amsterdam rondzwierf. Ze verblijven momenteel in het voormalige huis van bewaring in de Havenstraat. Het idee is dat ze in ruil voor 'bed, bad en brood' meewerken aan een permanente oplossing.

In de meeste gevallen is dat terugkeer naar het land van herkomst, aldus Van der Laan. Dat geldt volgens hem voor zo'n 100 van de huidige 130 bewoners. De burgemeester wil doorgaan met dergelijke opvang, maar dan moeten er volgens hem eerst meer mensen terug dan de handvol die dat tot dusver deed.

Amsterdam weigerde eerder maandenlang gehoor te geven aan oproepen voor gemeentelijke opvang. De stad zei tot de opening van de Vluchthaven steeds dat dit een zaak van de landelijke overheid is. Ondertussen gaat de repatriëring van migranten nogal moeizaam ondat veel landen niet mee willen werken aan (gedwongen) terugkeer.