Celstraffen en vrijspraken voor groepsverkrachting

Drie meerderjarige en twee minderjarige verdachten moeten de cel in voor de groepsverkrachting van een 15-jarig meisje vorig jaar september in Zwolle. Twee andere verdachten werden dinsdag door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken.

De vijf daders, in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar, hadden seks met het verstandelijk beperkte slachtoffer in het huis van de oma van een van de verdachten. Door vier van hen is het meisje daadwerkelijk verkracht, aldus de rechters. De vijfde, 18-jarige jongeman is veroordeeld voor ontucht.

De celstraffen variëren van negen maanden jeugddetentie tot zestien maanden gevangenisstraf. Twee verdachten van 18 jaar en 21 jaar oud zijn vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs was.

De rechters oordeelden dat sprake was van dwang omdat de jongens 'psychisch en getalsmatig overwicht' hadden. Bovendien was het huis onbekend voor het verstandelijk beperkte meisje, kende zij de jongens niet en spraken zij met elkaar een taal die zij niet kon verstaan.

Het slachtoffer was met een smoes naar het huis in Zwolle gelokt. De groep dreigde naaktfoto's van het meisjes op Twitter te zetten als ze niet zou doen wat de groep jongens wilde. Volgens het OM kreeg ze ook kogels te zien en werd haar telefoon afgepakt.

De rechtbank stelt dat de verdachten zich hebben 'laten meeslepen door hun eigen driftleven en zo de belangen van het slachtoffer totaal uit het oog zijn verloren'. De leidende rol van een 17-jarige dader zorgt er voor dat de rechtbank hem een langere onvoorwaardelijke jeugddetentie oplegt dan het OM had geëist. Hij kreeg twaalf maanden cel, met een proeftijd van drie jaar. Hetzelfde geldt voor een andere 17-jarige verdachte, die negen maanden naar een jeugdgevangenis moet.

In de andere zaken heeft de rechtbank lagere straffen opgelegd dan geëist omdat de daders jong zijn, geen van allen eerder voor dit soort feiten met justitie in aanraking zijn gekomen en dat zij geen fysiek geweld hebben gebruikt.