Bloemendaalse bommen 'spectaculair' ontploft

Twee van de vijf WOII-bommen die in de duinen bij Bloemendaal zijn gevonden, zijn dinsdag rond het middaguur met succes tot ontploffing gebracht. Het leverde een spectaculair gezicht op met een knal die tot zo'n vijftig meter verderop te horen was, meldt een woordvoerder van gebiedsbeheerder PWN.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was verantwoordelijk voor de explosie. "Iedereen is erg tevreden over hoe het gegaan is", zegt de woordvoerder. De bommen waren bedekt een hoop zand om de klap te dempen. "Op de plek waar ze lagen zit nu een flinke krater."

Het gebied waar de bommen lagen was sinds 07.00 uur afgesloten. Recreanten konden dus niet komen kijken. "We hebben informatieborden neergezet en de instructies zijn goed opgevolgd", meldt de zegsvrouw. "Niemand is over de afzetting geklommen om te gaan kijken."

De overige drie bommen van vijfhonderd kilo per stuk worden donderdag tot ontploffing gebracht. De vliegtuigbommen werden vorige week gevonden bij een zogenoemd opsporingsonderzoek voor een geplande vernieuwing van een fietspad. Naast de explosieven werden nog eens vijftien betonbommen gevonden.