Indiaas hooggerechtshof erkent transgenders

Indiase burgers hoeven zich niet langer verplicht als vrouw of als man te identificeren, maar kunnen zich ook als transgender op officiële documenten kenbaar maken. Dat heeft het Indiase hooggerechtshof dinsdag bepaald.

Volgens de rechter is het een universeel mensenrecht om je eigen geslacht te kiezen en je potentieel te verwezenlijken, ongeacht in welke kaste, sekse of geloofsgroep je geboren wordt. Het hof sommeerde de federale en regionale regeringen om transgenders op te nemen in alle sociale zekerheidsprogramma's voor armeren. Door hen meer te laten participeren in het onderwijs, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt kunnen zij sociale en economische obstakels overwinnen. Volgens activisten is de beslissing van de rechter een grote steun voor miljoenen transgenders die veel worden gediscrimineerd en gemarginaliseerd in de conservatieve Indiase kastenmaatschappij.

"Deze uitspraak komt als een enorme opluchting voor ons allen", aldus Laxmi Tripathi, een van de transgenderactivisten die de rechtszaak hadden aangespannen. "Ik ben vandaag trots om Indiër te zijn."

Voor dinsdag moesten transgenders zich verplicht in officiële documenten als man of vrouw identificeren. Wel hoeven Indiërs zich al sinds het van start gaan van de verkiezingen vorige week bij het stemmen niet verplicht als man of vrouw kenbaar te maken. Voor het eerst in de Indiase geschiedenis konden mensen in een derde categorie stemmen: 'anders'. Ongeveer 28 duizend Indiërs maakten hier tot nu toe gebruik van. Er wonen naar schatting zo'n drie miljoen transgenders in India.