FOK!toen: Somethin' Stupid

Dat de '60s een ijzersterk muziekdecennium waren hoeven we je niet te vertellen. Vandaag in 1967 steeg één van de klassiekers uit dat decennium in de Amerikaanse hitlijsten naar de eerste plek: Nancy en Frank Sinatra's 'Somethin' Stupid'.


I know I stand in line until you think you have the time

To spend an evening with me
And if we go someplace to dance, I know that there's a chance
You won't be leaving with me
And afterwards we drop into a quiet little place and have a drink or two
And then I go and spoil it all by saying something stupid like 'I love you' 

Nancy Sinatra

Frank was al decennia bekend als dé jazz-crooner van zijn generatie. Zijn dochter Nancy had haar pa en haar looks mee en wist in 1965 haar enige andere nummer één-hit te scoren met 'These Boots (Are Made for Walking)'.

Best of van Nancy Sinatra. Eigen foto.

Het nummer zou vaak worden gebruikt in de context van de Vietnamoorlog, van televisienieuws in 1966/'67 tot Stanley Kubricks meesterwerk Full Metal Jacket:


Dezelfde scene zou ook beroemd worden om het Vietnamese hoertje dat dingen roept als 'me so horny' en 'me love you long time'. Om Joker's legendarische quote niet te vergeten:
“Half of these gook whores are serving officers in the Vietcong, the other half got TB. Be sure to only fuck the ones that cough.”


Het nummer werd talloze malen gecoverd en geremixt. Deze mix, tien jaar geleden gebruikt in een Coca-Cola-reclame, is één van de betere.

'Somethin' Stupid' was het eerste én laatste vader-dochter-nummer dat op één kwam in de US Billboard Hot 100. Het kwam daarom ook wel bekend te staan als The Incest Song. Het schopte op 15 april '67 'So Happy Together' van de Turtles van de eerste plek en bleef vier weken bovenaan staan. Het zou in 2001 opnieuw een enorme hit worden in de vorm van een cover door Robbie Williams en Nicole Kidman:

De concurrentie was in de laatste jaren van de sixties moordend – moordend goed, wel te verstaan.

Een greep uit de nummer één-hits van '67:
The Rolling Stones – Ruby Tuesday
The Beatles – Penny Lane
The Beatles – All You Need Is Love
The Turtles – Happy Together
Aretha Franklin – R.E.S.P.E.C.T.
Procol Harum – A Whiter Shade of Pale
Scott McKenzie – San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)
Strawberry Alarm Clock – Incense and Peppermints
The Association – Windy
The Doors – Light My Fire
The Monkees – I'm a Believer
The Monkees – Daydream Believer
The Box Tops – The Letter (remix hier)

Papa Sinatra zou uiteindelijk ruim tien jaar na 'Somethin' Stupid' zijn carrière bezegelen met het nummer waar iedereen aan denkt wanneer ze aan Sinatra óf de stad zelf denken, 'New York, New York'. Zijn cover van de soundtrack van Martin Scorsese's gelijknamige film uit 1977, werd in '79 opgenomen en besteeg de hitlijsten wereldwijd in 1980.

Best of-plaat van Nancy Sinatra, B-kant. Eigen foto.Best of-plaat van Nancy Sinatra, B-kant. Eigen foto.

Nancy heeft na het duet met vaderlief nooit meer een nummer één-hit gescoord, maar heeft dankzij Quentin Tarantino's gebruik van haar cover van Chers 'Bang Bang' in Kill Bill (2003) een revival doorgemaakt. Tot die tijd kenden de meeste mensen haar versie van de Cher-monsterhit niet, maar sindsdien heeft een hele generatie kennis gemaakt met Nancy's 'Bang Bang' door een heel aantal covers:


Audio Bullys – 'Shot You Down' is er één. Will.e.m's 'Bang Bang' gebruikte ook een sample van het origineel. En recentelijk (februari '14) kwam er nog een versie uit, ditmaal van David Guetta.