Terpstra zegeviert in Parijs-Roubaix

Wielrenner Niki Terpstra heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 29-jarige Nederlander van Omega Pharma - Quick-Step was in de slotfase alle favorieten te slim af en kwam solo over de streep van de wielerbaan in Roubaix. 

Met nog ongeveer zestig kilometer te gaan werd de koers opengebroken door een aanval van Tom Boonen. De Quick-Step-renner wist in zijn eentje naar de groep voor het peloton te springen, maar kreeg daar weinig bijval.

Nadat de samenstelling van de voorste groepen meerdere malen wijzigde ontstond er een groep met onder andere Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en favorieten als Fabian Cancellara, Peter Sagan en Boonen.

De renners op weg in het Bos van Wallers-Arenberg (PRO SHOTS/George Deswijzen)
De renners op weg in het Bos van Wallers-Arenberg (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Een kilometer of zes voor de finish vond Terpstra het welletjes geweest. De Beverwijker ging er vandoor en had al snel een flink gat te pakken. Met tuim twintig seconden voorsprong dook Terpstra de beroemde wielerbaan van Roubaix op, waar hij anderhalve ronde kon genieten van zijn aanstaande zege.

John Degenkolb werd namens Giant-Shimano tweede, terwijl Cancellara de derde plek pakte. Sebastian Langeveld was de andere Nederlander bij de beste tien, hij werd achtste.

Het is de eerste keer in dertien jaar dat een Nederlander wint in de Hel van het Noorden. Servais Knaven was in 2001 de laatste. In totaal is het de zesde overwinning voor Nederland. Voor Terpstra zelf is het uiteraard de grootste zege uit zijn carrière.

De eerste plek is een mooi vervolg van de laatste jaren: In 2012 werd hij vijfde en vorig jaar stond hij met plek drie al op het podium. Eerder dit jaar won Terpstra al het eindklassement in de Ronde van Qatar en pakte hij Dwars door Vlaanderen.