Timmermans wil meer samenwerken met Japan

Nederland en Japan willen nauwer samenwerken op politiek en economisch gebied. De landen gaan bekijken hoe ze de banden kunnen aanhalen. Dat spraken minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Japanse ambtsgenoot Fumio Kishida af in Japan, waar de bewindsman is voor een driedaags bezoek.

Volgens Timmermans zijn er genoeg mogelijkheden om meer samen te doen, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten, energie en land- en tuinbouw. "Het meest actuele voorbeeld is de kassenbouw. Speciaal voor de regio Fukushima worden momenteel door Nederlanders glastuinbouwprojecten ontwikkeld."

Nederland is voor Japan aantrekkelijk voor investeringen, gaat Timmermans verder. "De Japanners zien ons als de poort naar Europa. Nauwere samenwerking kan leiden tot meer investeringen en dus tot meer werk voor BV Nederland."

Timmermans sprak met Kishida ook over de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat eind vorige maand bepaalde dat Japan moet stoppen met de walvisvaart in het Zuidpoolgebied. Japan laat zien een betrouwbare partner te zijn door zich neer te leggen bij de uitspraak, aldus de minister daarover.

Eerder legde Timmermans in de Japanse stad Hiroshima bloemen bij een monument voor de slachtoffers van de atoombom die in 1945 door de Amerikanen op de stad werd geworpen. Ook bezocht hij het Peace Memorial Museum en sprak hij met een overlevende van de ramp.

Ook vergaderde de bewindsman met het Non-Proliferation and Disarmament Initiative, een groep van twaalf landen die nucleaire ontwapening wil bevorderen.