Wereldrecordhouder Kipsang wint marathon Londen

Wereldrecordhouder Wilson Kipsang heeft de prestigieuze marathon van Londen gewonnen. De Keniaan bleek vooral dankzij een ijzersterk slot de sterkste in wat waarschijnlijk de beste bezette marathon aller tijden was. Voor de Britten stond het vooral in het teken van het marathondebuut van Mo Farah, maar hij kon zich niet mengen in de strijd om het podium.

Zoals altijd begon de wedstrijd erg snel. Na 10 kilometer lag de kopgroep zelfs ruim onder het schema van het wereldrecord. Het parcours is Londen loopt echter wat af in de eerste kilometers, dus het was weinig verrassend dat het tempo daarna wat naar beneden ging. De twee belangrijkste debutanten, Mo Farah en Ibrahim Jeilan, zaten al snel in de achtervolgende groep. Zij besloten om niet het hoge tempo van de kopgroep te volgen.

Olympisch- en wereldkampioen Stephen Kiprotich uit Oeganda kon ook niet met de kopgroep mee, maar alle andere favorieten bleven voorin. Onder leiding van haas Haile Gebrselassie zat het tempo er prima in, hoewel een absolute toptijd buiten bereik leek. Na ruim 30 kilometer ging wereldrecordhouder Kipsang er vandoor. Alleen zijn landgenoot Stanley Biwott kon volgen, terwijl Geoffrey Mutai als laatste nog probeerde in de buurt te blijven.

Na 40 kilometer zette Kipsang nog maar een keer aan en dit keer kon ook Biwott niet meer volgen. Met een sterke versnelling wist Kipsang uiteindelijk over de streep te komen in 2:04.27 uur, dertien seconden sneller dan het parcoursrecord. Biwott werd tweede, terwijl tweevoudig winnaar Tsegay Kebede genoegen moest nemen met de derde plek.

Kipsang op weg naar het wereldrecord in Berlijn in september 2013 (WikiCommons/avda-foto)
Kipsang op weg naar het wereldrecord in Berlijn in september 2013 (WikiCommons/avda-foto)

De wedstrijd bij de vrouwen stond voor een groot deel in het teken van het debuut van Tirunesh Dibaba. De Ethiopische wordt algemeen beschouwd als een van de beste langeafstand-loopsters aller tijden. Zo won ze vijf wereldtitels op de baan, vijf keer in het veld en is ze drievoudig olympisch kampioene. 

Vroeg in de wedstrijd moest de olympisch kampioene, Tiki Gelana uit Ethiopië, al verrassend lossen. Nadat de dames ruim over de helft waren bleven alleen Dibaba en de Keniaanse Edna en Florence Kiplagat over. Kort na de 30 kilometer moest Dibaba de twee echter laten gaan, doordat ze een drinkfles liet vallen en stopte om die op te rapen. 

Dat Dibaba er niet meer bij zou komen was snel duidelijk, hoewel ze ook weinig tijd meer verloor. Het werd een sprint tussen de twee Kiplagats, die geen familie van elkaar zijn, en tweevoudig wereldkampioene Edna bleek net wat sneller dan Florence. Na 2:02.19 uur snelde ze over de finish, kort daarop gevolgd door Florence en Dibaba. 

Edna Kiplagat tijdens het WK in Moskou 2013, waar ze als eerste vrouw haar wereldtitel wist te verdedigen (PRO SHOTS/GEPA)
Edna Kiplagat tijdens het WK in Moskou 2013, waar ze als eerste vrouw haar wereldtitel wist te verdedigen (PRO SHOTS/GEPA)