Schippers: top NZa kan voorlopig blijven zitten

Het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag gewoon aanblijven zolang het onderzoek naar het interne functioneren van de organisatie loopt. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag in het programma WNL op Zondag. De bewindsvrouw wil pas oordelen als er feiten boven tafel zijn.

In de Tweede Kamer gingen stemmen op om de top van de NZa tijdelijk te laten terugtreden vanwege misstanden die een oud-medewerker aan de kaak stelde. Schippers voelt daar niets voor. Ze wil eerst de onderste steen boven hebben. "Ik vind het prettig om hoor en wederhoor toe te passen", aldus de bewindsvrouw in het tv-programma.

Een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap gaat onderzoek doen naar het functioneren van de NZa, zo kondigde Schippers eerder deze week al aan. "Ik heb ze wel gevraagd een beetje tempo te maken", zei de minister daar zondag over.

NZa-medewerker Arthur Gotlieb maakte een omvangrijk dossier waarin hij onder meer de slechte ict-beveiliging aan de kaak stelde. Twee weken nadat hij het dossier aan zijn hoogste baas had gestuurd, pleegde hij zelfmoord. NRC Handelsblad en de NOS schreven donderdag over de onthulling van de klokkenluider.