Meer kiezers denken dat kabinet rit uitzit

Het aantal kiezers dat denkt dat het kabinet de eindstreep haalt is weer iets toegenomen. Ruim 42 procent denkt dat het kabinet tot 2017 blijft zitten, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. In januari was dat nog 23 procent. Direct na aantreding dacht 47 procent van de kiezers dat het kabinet het zou halen.

Het aantal kiezers dat hoopt dat het kabinet-Rutte 2 de rit uitzit, is wel afgenomen. Toen het kabinet in november 2012 aantrad hoopte 63 procent daarop. Nu is dat nog maar veertig procent. Dat is overigens wel een stuk meer dan in januari. Toen hoopte 28 procent dat het kabinet de eindstreep zou halen.

Bij de kiezers van D66 zijn de percentages het hoogst. 58 procent denkt dat het kabinet tot maart 2017 blijft zitten en 69 procent hoopt het. PVV- en SP-kiezers hebben het minst vertrouwen in het kabinet. Van hen denkt achttien procent dat het kabinet niet voortijdig valt. Vier procent van de PVV-kiezers en zeven procent van de SP-kiezers hoopt dat het kabinet de eindstreep haalt.

In de wekelijkse zetelpeiling van De Hond zijn deze week weinig verschuivingen te zien. Coalitiepartijen VVD en PvdA krijgen er beide een zetel bij, ten koste van de SP en D66. Die laatste partij blijft met 25 zetels de grootste in de peiling, gevolgd door de PVV met 24 zetels. De PvdA moet het doen met elf en de VVD staat op 21 zetels.