Partijen beloven homo's steun in Europa

Acht politieke partijen gaan zich in Europa sterk maken voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's). Dat bleek zaterdag bij een verkiezingsdebat dat werd georganiseerd door COC Nederland. PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks, CDA en 50Plus tekenden een verkiezingsakkoord.

In het akkoord beloven de partijen zich onder meer sterk te maken voor gelijke rechten, antidiscriminatiewegeving, het tegengaan van homo- en transfoob geweld en pestgedrag op scholen. Ook zeggen ze zich ervoor in te spannen om ervoor te zorgen dat de rechten van 'roze' gezinnen in de hele EU worden erkend.

Tijdens het debat dat het COC in Amsterdam organiseerde werd ook de website gayvote.nl gelanceerd. Daarop verzamelde de belangenvereniging informatie over de verschillende standpunten van de politieke partijen. Ook is er informatie te vinden over 23 roze kandidaten die op 22 mei op de stembiljetten te vinden zijn.

Uit deze standpunten blijkt dat er ondanks de brede steun ook verschillen zijn tussen de partijen. Zo vindt de VVD dat het niet aan Europa is om de emancipatie van LHBT's te bevorderen. Onder meer PvdA, D66, GroenLinks en SP vinden van wel.

Die laatste vier partijen vinden ook dat asielzoekers die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn altijd asiel zouden moeten krijgen als ze uit een land komen waar homoseksualiteit strafbaar is. VVD en CDA zijn het daar niet mee eens.