Bisdom wist al van misbruik Gijsen

Al twee maanden geleden was bekend dat de Roermondse oud-bisschop Jo Gijsen tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens had misbruikt. De klachtencommissie van de kerk voor seksueel misbruik deed op 11 februari uitspraak. Het bisdom werd daarop ingelicht, maar dat besloot daarmee niet actief naar buiten te treden.

"Dat doen wij nooit", licht een woordvoerder van het bisdom zaterdag desgevraagd toe. Het is volgens hem niet aan het bisdom om een misbruikzaak naar buiten te brengen, vooral ter bescherming van de slachtoffers.

Dat de vorig jaar overleden dader jarenlang aan het hoofd stond van het Limburgse bisdom was geen aanleiding om wel naar buiten te treden. "We hebben van het principe niet afgeweken."

Wel bereidde het bisdom Roermond een persverklaring voor. Volgens de woordvoerder lag die echter niet al die tijd al klaar. In de verklaring zegt de huidige bisschop Frans Wiertz het misbruik en het leed dat de slachtoffers is aangedaan te betreuren.

Dat Gijsen, die van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond was, als kapelaan twee jongens had misbruikt werd vrijdag bekend toen het Katholiek Nieuwsblad erover berichtte. Tot nu toe was alleen bekend dat Gijsen een kostschooljongen had begluurd. De klacht daarover werd in 2011 niet-ontvankelijk verklaard, omdat gluren geen seksueel misbruik is.