Strafvermindering door ramadan

In het Duitse Rottweil heeft een relikneus op geheel eigen en originele wijze een einde gemaakt aan een burenruzie. Hij heeft zijn leven de komende tijd een stuk overzichtelijker gemaakt door zijn buurman dood te schieten. Normaal gesproken is dit bij de oosterburen genoeg om levenslang te krijgen, maar omdat de schutter ramadan aan het vieren was, heeft hij van de rechter strafvermindering gekregen.

De twee stonden al een tijdje op minder goede voet met elkaar door een verbouwing. Buurman en buurman deelden een twee-onder-een-kapwoning en dan wil het nog wel eens gebeuren dat een boormachine of ander gereedschap jouw levensvreugde enigszins kan verminderen. Op een dag in juli escaleerde de boel en schoot Mustafa Y. (de moslim in het verhaal) Hanspeter W. in zijn heup. Hanspeter vluchtte daarop naar binnen en wist een tweede treffer net te ontwijken.

Jammer genoeg had Mustafa nog niet genoeg voldoening aan het verwonden van zijn buur en ging het slachtoffer achterna. De echtgenote van Hanspeter en hun zoontje wisten zich op het nippertje in veiligheid te brengen, maar voor de gewonde buurman was het te laat: Mustafa schoot zijn pistool op Hanspeter leeg. Vlak daarna belde de schutter de politie op met de mededeling "Boerman doodgeschoten".

Het verhaal loopt niet helemaal slecht af, want de Duitse rechter hield in zijn veroordeling rekening met de religieuze achtergrond van de moordenaar. Volgens zijn redenering was Musta gedehydraterd en ernstig verzwakt doordat hij al veertien uur niets gegeten of gedronken had. Dit alles in het kader van de ramadan. Bovendien was het ook nog eens erg warm die dag. Dit heeft in de optiek van de wetgeleerde ertoe geleid dat Mustafa niet helemaal bij zinnen was en dus komt de relikneus in aanmerking voor strafvermindering. Hij mag nu twaalf jaar in zijn eigen kamer in de richting van Mekka bidden, in plaats van levenslang. In Duitsland scheelt dat minstens drie jaar.