'Geen personeelstekort in gevangenissen'

Nederland telde begin vorige maand 9710 gedetineerden en 9914 gevangenbewaarders. Het aantal gevangenen is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie daarmee 'historisch laag'. Van een personeelstekort in de gevangenissen, zoals vakbond FNV zaterdag meldde, zou geen sprake zijn.

"Ter vergelijking: in 2005 waren er op enige dag in het jaar vijftienduizend gedetineerden", licht een woordvoerder van het ministerie vrijdag door het AD gepubliceerde cijfers toe. "Op dit moment hebben we meer personeel dan gevangenen en daarmee zitten we ruim binnen de norm. Ook kloppen beweringen over een toenemend aantal geweldsincidenten niet. Daarvan zien we de cijfers alsmaar dalen."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat momenteel onderzoeken wat de oorzaken zijn van het lage aantal gevangenen. "We hebben de laatste jaren fors ingezet op veiligheid, dat kan een oorzaak zijn", aldus de woordvoerder.

De vakbond denkt anders over het aantal personeelsleden. Bij een meldpunt kwamen de afgelopen drie maanden zo'n driehonderd klachten binnen over het werken in gevangenis. Misstanden, zoals intimidatie, personeelstekort en geweldsincidenten, komen volgens de vakbond door de 'afbraakplannen' van Teeven.

Teeven wil bijna de helft van de gevangenissen sluiten, waardoor veel personeel moet worden herplaatst of zijn baan kwijtraakt. Daardoor heerst veel onrust onder personeelsleden van gevangenissen, stelt de vakbond. Door de bezuinigingen zou er veel te weinig personeel in de gevangenissen rondlopen, aldus FNV.