Klusterrorist maakt drone voor aanslag

Een beetje terrorist ken niet zonder de Gamma. Zoiets moet Fathi El Mehdi Semlali gedacht hebben toen hij besloot om een radiografisch bestuurbaar vliegtuig om te bouwen tot een dodelijke drone. Het plan was om in Connecticut een aanslag te plegen op een school of een overheidsgebouw.

Via in het geniep opgenomen gesprekken met een undercoveragent kwamen de snode plannen van de Marokkaan aan het licht. Fathi vertelde in zijn onschuld dat hij maanden had gestudeerd op hoe hij het beste een bomaanslag kon plegen. Ook vertelde hij dat hij inmiddels in het bezit was van een chemische bom. Uit een van de vijf opnames blijkt dat Fathi allerlei geheime rekeningen kon aanspreken. Volgens de FBI is het geld op deze rekeningen afkomstig van witwas-praktijken en de centjes die zijn verdiend met drugsdealen. De spullen die hij daarmee kocht haalde hij uit het diepe zuiden van Californië, dichtbij de Mexicaanse grens.

Het is niet helemaal duidelijk welk gebouw de doe-het-zelfert met zijn my first drone wilde aanvallen. De autoriteiten vermoeden dat het doelwit waarschijnlijk een school zou zijn, maar een ander overheidsgebouw wordt ook niet uitgesloten.

De Marokkaan wordt voorlopig niet in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme, hoewel dit in een later stadium alsnog kan volgen. In de eerste instantie mag hij zich gaan verdedigen tegen de aanklacht voor het illegaal verblijven in de Verenigde Staten. Hij zou namelijk gelogen hebben tegen de immigratiedienst. Nadat zijn visum was verlopen, zeven jaar geleden, heeft hij namelijk voor een rechter verklaard dat teruggaan naar Marokko geen optie was. Hij loog namelijk dat hij lid zou zijn van een clubje dat vecht voor een onafhankelijk Westelijke Sahara en dat hij bij een eventuele terugkeer naar Marokko nog wel eens door de instanties opgewacht zou kunnen worden. En dan niet om een kopje thee te drinken.

In de zeven tussenliggende jaren is hij een keertje beschuldigd voor huisvredebreuk en later heeft Fathi een tijdje vastgezeten voor diefstal. Sinds kort woont hij in Bridgeport, Connecticut.

Een aanklager gaat het bewijs voorleggen aan een federale commissie. Daarna kan de klusser waarschijnlijk zijn borst natmaken.