NL'se klimaatprof boos weg bij VN

Klimaateconoom professor Richard Tol is boos weggelopen uit het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Hij stoort zich aan 'alarmistische en apocalyptische' conclusies die het panel de wereld instuurt. Met het vorige week uitgekomen klimaatrapport zelf vindt hij overigens weinig mis. Wel met de zogeheten Samenvatting voor Beleidsmakers.

"Klimaatverandering is wel degelijk een probleem. Alleen doet het alarmisme, zowel in de samenvatting als in de media, weinig goeds voor het beleid", zegt Tol tegen De Morgen. Hij noemt als voorbeeld dat een stijgende voedselvraag bij een afnemend aanbod in de samenvatting wordt aangehaald. Dat roept volgens de econoom het beeld op van hongersnood, terwijl het betreffende hoofdstuk van het rapport zelf juist een toenemend aanbod door vooruitgang in de agrarische techniek noemt.

"De organisatie wordt geleid en gecontroleerd door mensen die een belang hebben bij het klimaatbeleid. Het IPCC wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap", meent Tol. Door zelfselectie van auteurs en referenten zou het panel de gevolgen van klimaatverandering systematisch overschatten. Volgens Tol is dat aangetoond in twee studies die in wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd.

Bij dat soort publicaties staat of valt de reputatie bij de selectie van auteurs en referenten. In het laatste rapport staan aanbeveling om het IPCC in dezelfde richting te hervormen, maar blijkbaar gaat dit Tol niet snel genoeg. "Zo moet het panel uit de handen van de milieuambtenarij naar de wetenschap overgeplaatst worden, om auteurs aan te trekken die enkel intellectueel geïnteresseerd zijn in het probleem."