Drie jaar geëist voor ontucht met kleindochters

Tegen een 75-jarige man die zijn twee kleindochters jarenlang misbruikte, heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep drie jaar cel geëist, plus een jaar voorwaardelijk. Van de rechtbank in Den Haag kreeg de man uit Pijnacker-Nootdorp eerder tweeënhalf jaar cel, plus een halfjaar voorwaardelijk. Op de dag van de uitspraak liep de man samen met zijn vrouw de zee in, waarna zij overleed. Zelf raakte de man alleen onderkoeld.

Het OM tekende beroep aan omdat 'de opgelegde straf geen recht doet aan de ernst van de feiten'. Daarbij werd rekening gehouden met de 'rigoureuze stap' die hij samen met zijn vrouw heeft genomen om de zee in te lopen. Zijn kleinkinderen lijden daardoor niet alleen sterk onder het misbruik, maar ook onder het verlies van hun oma.

"Alles wat een mens kan bedenken aan seksuele handelingen heeft de opa met zijn oudste kleindochter uitgevoerd", zei de aanklager tijdens de zitting. "Hij heeft doelbewust de kans gegrepen om een heel jong kind te misbruiken." De man praatte zichzelf daarbij aan dat de kinderen het wilden, aldus de officier.

De 75-jarige man was tussen 2005 en 2009 op dinsdag oppas aan huis bij de twee meisjes, van wie de oudste 6 was toen het misbruik begon. Op de 'oppasdag' ging hun oma met het jongste meisje naar ballet, terwijl de man thuis bleef met het andere meisje. Bij het jongste meisje bleef het bij het plegen van ontucht op andere momenten.

Het hof doet over twee weken uitspraak.