Freek de Jonge in het zonnetje gezet

In een uitverkocht DeLaMar Theater in Amsterdam vieren maandagavond bekende artiesten alvast de 70e verjaardag van Freek de Jonge, de ooit enigszins grappige maar inmiddels zwaar verzuurde, elitaire cabaretier, die 30 augustus jarig wordt. Bevriende collega's zetten De Jonge in het zonnetje met een hommage aan hem en zijn carrière. De presentatie van de avond is in handen van Dieuwertje Blok.

Er zijn optredens van onder anderen Acda en De Munnik, Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Liesbeth List, Erik van Muiswinkel en Vera Mann. Ze laten op hun manier de teksten en muziek van De Jonge herleven. Ook de popgroep de Nits is van de partij. Met de Nits nam De Jonge in 1995 het lied Dankzij de dijken op.

De Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren als zoon van een predikant. Met Bram Vermeulen richtte hij in de jaren 70 het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen op. In 1979 ging De Jonge solovoorstellingen maken. Met het carnavalsliedje Leven na de dood bereikte hij in 1997 de eerste plaats in de hitparade.

De hommage is onderdeel van het 27e Amsterdams Kleinkunst Festival, dat zondag begon met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs. Jaarlijks wordt tijdens dit festival iemand in de schijnwerpers gezet met een hommage. Voorheen waren dit onder anderen Drs. P., Ramses Shaffy, Lennaert Nijgh, Jenny Arean en Gerard Cox. Tijdens dit festival wordt op 21 april ook de Wim Sonneveldprijs uitgereikt.

Freek de Jonge in het zonnetje gezet
Freek de Jonge in het zonnetje gezet (Foto: ANP)