Museumweekend wordt Museumweek

Het jaarlijkse Museumweekend wordt vanaf volgend jaar een Museumweek. Dat meldt de organisatie op de laatste dag van het Museumweekend van 2014. In plaats van twee dagen moeten in deelnemende musea een week lang speciale activiteiten te beleven zijn. Wat de bezoekerscijfers dit jaar zijn meldt de organisatie niet.

Ook dit jaar waren er al speciale activiteiten voor het eigenlijke Museumweekend. Voor de eerste keer werd de Museumkidsdag georganiseerd. Zeker honderd musea organiseerden woensdag activiteiten speciaal voor kinderen. De dag erna waren buurtewoners van ook weer honderd musea welkom voor een speciale activiteit.

Hoewel precieze cijfers van deze 33e editie van het Museumweekend niet worden gemeld, rept de Museumvereniging van een 'groot succes'. Vorig jaar brachten negenhonderdduizend bezoekers een bezoek aan een van de deelnemende musea; het jaar ervoor waren dat er nog meer dan een miljoen.

Vanwege het veel lagere aantal deelnemende musea - ruim driehonderd in plaats van 440 in 2013 en ruim vijfhonderd in 2012 - ligt het in de lijn der verwachting dat het bezoekersaantal is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar mochten alleen leden van de Museumvereniging meedoen met de activiteiten.

Ook het beleid rondom de entreeprijs was dit jaar anders dan voorgaande jaren. Volgens de Museumvereniging verleenden sommige musea korting op de reguliere entree. In het verleden was de toegang in het Museumweekend meestal helemaal gratis. De afgelopen jaren vroegen de meeste musea een symbolisch bedrag van één euro.