Hijskraan moet wankele toren Geleen stutten

Op een industrieterrein in Geleen is zondag in allerijl een hijskraan aangerukt om te voorkomen dat een destillatiekolom zou omvallen. Dat meldt de brandweer in Zuid-Limburg. Bij onderhoudswerkzaamheden aan de vijftien meter hoge installatie van een salpeterzuurfabriek werd een zwakke plek in de fundering ontdekt.

De destillatiekolom op het terrein aan de Kerenshofweg was leeg op het moment dat duidelijk werd dat hij op omvallen stond. De achttien ton wegende installatie wordt gereviseerd en schoongemaakt. Ook de salpeterzuurfabriek is door het onderhoud niet in bedrijf.

Door het inzetten van de hijskraan is het directe gevaar voor omvallen nu geweken. Zou de kolom wel zijn omgevallen, dan zou hij waarschijnlijk op de fabriek terecht zijn gekomen, wat aanzienlijke materiële schade zou veroorzaken. Gevaar voor mensen zou er niet zijn. Mensen worden zo veel mogelijk geweerd uit de omgeving.

De kraan die de installatie nu stut is volgens de brandweer wel slechts een lapmiddel. Intussen wordt gezocht naar een andere oplossing. Dat lukt hopelijk zondagavond nog.