'Hersendode' man hoort handjeklap over zijn organen aan

De 43-jarige Jimi Fritze heeft een klacht ingediend tegen het Zweedse Gotenburg ziekenhuis. De artsen daar dachten na het bekijken van een hersenscan dat de beste man al vertrokken was uit het land der levenden. Daarop besloten ze alvast de orgaanschat te verdelen. Fritze die door een beroerte wel verlamd maar ook nog bij bewustzijn was, schrok zich bijkans een hartverlamming.

De 43 jaar oude orgaanakker was op vakantie met zijn vriendin op een eiland nabij Gotenburg. Aldaar kreeg hij een beroerte. Wegens weersomstandigheden kon hij niet per helikopter vervoerd worden en duurde het anderhalf uur voordat hij in het ziekenhuis aankwam. Daar maakten artsen een hersenscan en gaven hem aan de hand van de uitslag verder weinig kans. Dit deelden zij ook mede aan zijn vriendin die daar erg verdrietig van werd en heel de tijd moest huilen.

Toen hij dit aanhoorde verloor hij even het bewustzijn. Toen hij weer bijkwam hoorde hij de artsen over zijn conditie overleggen. Ze spraken over testen en doneren van zijn lever en nieren. Jimi werd daar erg bang van en vreesde dat hij straks in verlamde doch bewuste toestand in een crematieoven terecht zou komen en zou zien en voelen hoe de vlammen hun werk zouden doen.

Hij werd echter gered door een arts met meer ervaring in deze materie die net teruggekeerd was van vakantie. Deze bekeek de hersenscan ook en zag nog wel een kansje op herstel. Na toediening van extra medicatie die voor een afname van de zwelling in Wili zijn hersenen zorgde, kon deze na enkele dagen al weer een klein beetje fysiek communiceren. Na twee jaar revalidatie kan hij nu inmiddels ook weer spreken en bewegen. Wel zit hij nu in een rolstoel.

Fritze dient een klacht in tegen het Sahlgrenska hopsitaal in Gotenburg in de hoop dat anderen nooit meer in een vergelijkbare angstige situatie zullen belanden. Normaliter mag pas over organen rippen begonnen worden als de patiënt officieel hersendood is verklaard. Die stap hadden de artsen nu voor het gemak even overgeslagen. Het ziekenhuis pakt de klacht serieus op en zoekt het hoe en waarom van deze zaak verder uit.