[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. In een boeiende avondrace was de Mercedes-coureur nipt te sterk voor teamgenoot Nico Rosberg die wel aan de leiding van het kampioenschap blijft. Sergio Perez werd met zijn Force India knap derde.

Nico Rosberg startte van poleposition onder halfdonkere omstandigheden. Gedurende de race zou het helemaal donker worden, maar vanwege het kunstlicht was er voldoende zicht. De Duitser kende in de afgelopen twee races nog de beste start, maar nu was teamgenoot Lewis Hamilton beter weg en hij greep dan ook de leiding voor Rosberg, Felipe Massa, Sergio Perez en Valtteri Bottas die enkele plaatsen terug was gevallen. Ook Kimi Räikkönen was niet goed weg, want de Fin zakte naar de negende positie. Jean-Eric Vergne moest een inhaalrace rijden nadat hij een lekke band opliep.

Hamilton en Rosberg sloegen meteen een groot gat met de rest van het veld, terwijl ruim daarachter Fernando Alonso zijn zevende positie kwijtraakte aan Nico Hülkenberg. De Duitser was nog niet klaar, want ook Bottas moest eraan geloven, nadat de Fin enkele bochten daarvoor al Button voorbij zag komen. Ook Hülkenbergs teamgenoot Perez was op dreef, want hij passeerde na twaalf ronden Massa en ging naar de derde positie. Eerste uitvaller was Sauber-coureur Adrian Sutil die zijn auto met problemen aan de kant moest zetten, maar niet na een stevige aanvaring met Jules Bianchi.

Ondertussen vonden de eerste pitsstops die het veld door de verschillende strategieën flink door elkaar schudden. Zo wist Ferrari Alonso voor de beide Force India's te krijgen, maar zowel Hülkenberg als Perez waren veel sneller dan de Ferrari's. Ook vooraan was er strijd, want Rosberg probeerde meermalen Hamilton in te halen. De Brit had het geluk dat hij na 20 ronden als eerste mocht pitten, waardoor hij na zijn stop iets meer lucht had op zijn teamgenoot.

Na 22 ronden leidde Hamilton, voor Rosberg, Bottas, Massa, Hülkenberg, Perez, Alonso, Button, Räikkönen en Vettel. Om plaats drie ontstond een fraaie strijd tussen de Williamsen en de snellere Force India's. Bottas ging echter al snel naar binnen om nieuwe banden, waarna Massa uiteindelijk Perez en Hülkenberg niet meer van zich af kon houden en zakte naar de vijfde positie.

Zowel Williams als Alonso kozen voor een driestopstragtegie, waardoor ze ten opzichte van de tweestoppers een inhaalrace moesten rijden. Het bleek dat deze laatste strategie sneller was, want het pakte goed uit voor deze coureurs. Gedurende de race konden alleen de Red Bulls nog een kleine vuist maken tegen de door een Mercedesmotor aangedreven auto's. Zowel Alonso als Räikkönen moesten het met de Ferrari's flink afleggen tegen de anderen.

Vooraan pakte de strategie bij Rosberg om later te stoppen dan Hamilton en in de tweede stint het harde rubber te gebruiken niet goed uit, want Hamilton reed tien seconden bij de Duitser weg, waardoor de Brit eenvoudig de wedstrijd uit kon rijden. Daarachter waren door de verschillende tactieken en snelheden veel inhaalacties.

Van spanning in de race was geen sprake, totdat Maldonado na veertig ronden de pits uitkwam en bij het aanremmen van de eerste bocht de Sauber van Esteban Gutierrez torpedeerde. De Mexicaan vloog over de kop en de botsing zorgde voor veel rommel op de baan, waardoor de safety car naar buiten moest komen. De coureurs die nog een stop moesten maken gingen naar binnen voor nieuw rubber voor de laatste ronden van de race.

Hamilton zag zijn voorsprong op Rosberg verdampen. Perez lag derde, voor Hülkenberg, Button, Vettel, Ricciardo, Massa, Bottas en Alonso. Na 46 van de 57 ronden mochten de coureurs weer los, waarbij Mercedes Hamilton en Rosberg op het hart drukte om vooral te finishen. Er waren inhaalpogingen van Rosberg op zijn teamgenoot, maar die slaagden niet. De enige die posities verloor was Button die van plaats vijf helemaal wegviel. Uiteindelijk moest de Brit in zijn 250e race met problemen opgeven.

Niet veel later pakte Ricciardo de vijfde plaats van teamgenoot Vettel af en maakte de Australiër jacht op de positie van Hülkenberg, iets wat uiteindelijk slaagde. Ook vooraan was er veel strijd, want Rosberg probeerde meermalen met alles wat hij in zich had Hamilton te passeren, zonder zijn teamgenoot te raken.

Dit slaagde uiteindelijk niet, waardoor Hamilton na 57 ronden als eerste afgevlagd werd voor Rosberg en Perez die een knappe prestatie leverde door met de Force India derde te worden. De overige punten gingen naar Ricciardo, Hülkenberg, Vettel, Massa, Bottas, Alonso en Räikkönen. Max Chilton werd dertiende, waardoor Marussia de tiende positie in het constructeurskampioenschap weer overnam van Caterham.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:42.743
2 Nico Rosberg Mercedes +1.085
3 Sergio Perez Force India +24.067
4 Daniel Ricciardo Red Bull +24.489
5 Nico Hulkenberg Force India +28.654
6 Sebastian Vettel Red Bull +29.879
7 Felipe Massa Williams +31.265
8 Valtteri Bottas Williams +31.876
9 Fernando Alonso Ferrari +32.595
10 Kimi Räikkönen Ferrari +33.462
11 Daniil Kvyat Toro Rosso +41.342
12 Romain Grosjean Lotus +43.143
13 Max Chilton Marussia +59.909
14 Pastor Maldonado Lotus +1:02.803
15 Kamui Kobayashi Caterham +1:27.900
16 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
DNF Jenson Button McLaren +2 ronden
DNF Kevin Magnussen McLaren +17 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +18 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +24 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +39 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +40 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 61
2 Lewis Hamilton Mercedes 50
3 Nico Hulkenberg Force India 28
4 Fernando Alonso Ferrari 26
5 Jenson Button McLaren 23
6 Sebastian Vettel Red Bull 23
7 Kevin Magnussen McLaren 20
8 Valtteri Bottas Williams 18
9 Sergio Perez Force India 16
10 Daniel Ricciardo Red Bull 12
11 Felipe Massa Williams 12
12 Kimi Räikkönen Ferrari 7
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 3
15 Romain Grosjean Lotus 0
16 Adrian Sutil Sauber 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Max Chilton Marussia 0
19 Kamui Kobayashi Caterham 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Marcus Ericsson Caterham 0
22 Jules Bianchi Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 111
2 Force India 44
3 McLaren 43
4 Red Bull 35
5 Ferrari 33
6 Williams 30
7 Toro Rosso 7
8 Lotus 0
9 Sauber 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0