[Eredivisie] Uitslagen speelronde 31

Dit weekend stond in het teken van de 31e speelronde. Ajax kon dit weekend kampioen worden van de Eredivisie, maar er werd niet gewonnen van Vitesse en Feyenoord won 'gewoon' van RKC Waalwijk. PSV haakte definitief af in de strijd om de tweede plaats, waar FC Twente en Feyenoord wel goede zaken in deden.

PEC Zwolle kreeg op vrijdagavond bezoek van FC Groningen. Beide ploegen strijden nog om de play-offs, want het verschil tussen beide ploegen is één punt in het voordeel van de noorderlingen. Voor rust was PEC de betere van de twee ploegen, met drie kansen op de 1-0. Vooral Benson miste een grote kans, want zijn bal ging van dichtbij over. De bezoekers waren in de tweede helft de initiatiefnemer. Met nog twintig minuten te spelen kwamen ze op voorsprong via oud-Zwollenaar Botteghin. PEC ging op zoek naar de gelijkmaker, maar de daaropvolgende counters van Groningen waren gevaarlijker.

In de strijd om de tweede plaats speelde PSV een wedstrijd tegen sc Heerenveen. Zonder Cocu op de bank werd vorige week al verloren van Groningen waardoor het gat met de huidige nummer twee Feyenoord op vier punten staat. Het eerste half uur was PSV de bovenliggende ploeg en had het al verscheidene doelpunten kunnen scoren. Ruiz was echter niet scherp genoeg. Daarna kwam Heerenveen op voorsprong via Basacikoglu en raakte PSV de weg kwijt. In de tweede helft verdubbelde Van La Parra de score na een eentweetje met Van Anholt. In de slotfase zette Finnbogason met zijn 26e doelpunt de eindstand op 3-0. De voorronde van de Champions League lijkt nu te ver gegrepen voor PSV.

De Goffert was het decor voor het duel tussen N.E.C. Nijmegen en SC Cambuur. Na bijna een kwartier opende N.E.C. de score toen Castiliion werd neergelegd door Droste. De toegewezen penalty werd door Castillion zelf benut. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Cambuur op gelijke hoogte toen Dijkstra een vrije trap fraai inschoot. Na rust nam N.E.C. alle risico's om de winst naar zich toe te trekken, wat in de slotfase leidde tot twee rode kaarten voor de ploeg. Koolwijk maakte een kopstoot en kon meteen inrukken. Van Eijden kreeg zijn tweede geel vanwege het neertrekken van Lukoki. Ook bij Cambuur viel rood: Ritzmaier werd eraf gestuurd na een opstootje.

Nummer drie FC Twente ging op bezoek bij NAC Breda.  NAC heeft de laatste zeven duels niet gewonnen en staat dertiende op de ranglijst, maar het verschil met de nummer zestien is klein. Ook in deze wedstrijd was hun spel niet goed. Twente was de gevaarlijkste ploeg, met een bijna-doelpunt van Bjelland. Ten Rouwelaar kon met een reflex een achterstand voorkomen. Even later was het Bjelland die aan de basis van de 1-0 stond. Zijn kopbal werd binnengewerkt door Gutiérrez. Na rust kwamen de bezoekers op 2-0. Mokhtar speelde zich vrij en gaf de voorzet aan Tadic, die de bal binnenkopte. Het slotoffensief van NAC was niet genoeg voor een doelpunt.

Poepon (r) neemt de bal aan, Martina kijkt afwachtend toe (PRO SHOTS/Kay In't Veen)

In Almelo vond weer een Overijsselse derby plaats, ditmaal tussen Heracles Almelo (tiende) en Go Ahead Eagles (veertiende). De aantrekkelijke eerste helft was voor Go Ahead met kansen voor Falkenburg die naast schoot en Antonia (over). Een te korte terugspeelbal zorgde ervoor dat Linssen de bal kon aangeven op Rosheuvel die de bal in de verre hoek schoot. Na de thee kwam Go Ahead op stoom. Halverwege de tweede helft kwamen ze op gelijke hoogte via een passje van Kolder en uiteindelijk Türüc. Zes minuten later scoorde Falkenburg de 1-2 op aangeven van Antonia. Daarna kreeg hij ook nog een kans op een doelpunt, maar het leverde niets op. In de slotfase kreeg Antonia rood na een slaande beweging richting Te Wierik.

Onderin de Eredivisie namen ADO Den Haag en FC Utrecht het tegen elkaar op. De eerste helft verliep dramatisch voor Utrecht. Al in de 24e minuut kreeg De Ridder zijn tweede gele kaart. Vlak daarna kwam ADO op voorsprong via Alberg. Nog voor rust werd het 2-0 toen van Duinen kon scoren na geschutter van verdediger Delpierre. FC Utrecht begon de tweede helft beter, maar ADO kwam weer tot scoren na matig verdedigen. Even later werd het zelfs 4-0 na een counter van Kramer. Utrecht maakte in de laatste speelminuut nog een eretreffer via Toornstra, maar zakt door de nederlaag naar de veertiende plaats.

Feyenoord kon vandaag het kampioensfeestje van Ajax uitstellen als er gewonnen werd van RKC Waalwijk. De ploeg uit Waalwijk staat zestiende en moet vrezen voor de play-offs voor degradatie. Pellè keerde na zijn schorsing terug bij Rotterdammers en was meteen belangrijk. Immers was als eerste dicht bij succes, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Van Hoevelen. Vlak voor rust scoorde Pellè op aangeven van Vormer. Hij had zelfs een grote kans op de 2-0, maar na een eentweetje met Immers ging de bal voorlangs. Na de pauze werd RKC beter en was De Ridder dicht bij de 1-1. Vijf minuten later gooide Pellè de wedstrijd op slot door zijn tweede doelpunt van de middag te maken.

Landskampioen Ajax kon vandaag kampioen worden, maar er stonden twee voorwaarden: ze moesten winnen bij en van Vitesse en nummer twee Feyenoord moest verliezen van RKC Waalwijk. Dat laatste is dus niet gebeurd, dus het Amsterdamse feestje is voor minimaal een week uitgesteld. Vitesse was de betere ploeg en kwam na bijna een half uur op voorsprong via Traoré. Doelman Cillessen tikte een vrije trap voor de voeten van Kashia, die Traoré bediende. Vitesse liet kansen op een grotere voorsprong liggen. Na rust kwam Ajax opeens op gelijke hoogte via Sigthórsson. Vitesse was de kluts kwijt en kwam daarna goed weg bij gevaarlijke aanvallen van Ajax. In het vervolg bleef Ajax iets dreigender maar grote kansen bleven uit.

Hekkensluiter Roda JC kreeg AZ op bezoek. De thuisploeg kwam verdiend op voorsprong via een kopbal van Powel. AZ was nergens te bekennen maar kwam toch onverwacht op 1-1 via een droge knal van Henriksen. Net zoals de gelijkmaker kwam ook de 1-2 van AZ na de rust uit de lucht vallen. Jóhannsson schoot de bal na een knappe actie van Berghuis binnen. Tien minuten later stond het weer gelijk na een schot van Hupperts. In de slotfase kreeg Ramos zijn tweede gele kaart waarna hij vroegtijdig mocht douchen. AZ kreeg nog twee kansen via Jóhansson om drie punten mee te nemen naar Alkmaar maar faalde hier in.

Duarte gaat neer na een actie van Kashia (l) (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)