'Kinderdagverblijf waarschijnlijk week dicht'

Kinderopsluitdagverblijf Flamingo in Amsterdam-Noord blijft waarschijnlijk volgende week dicht. Dat meldt AT5 vrijdag. Volgens de zender heeft de GGD Amsterdam het kinderdagverblijf gevraagd om een verbeteringsplan op te stellen. Twee betrokken leidsters zijn door de Flamingo op non-actief gesteld, hopelijk permanent.

Op Facebook werd donderdagavond een filmpje gepubliceerd waarin te zien is hoe twee jonge peuters huilend in de tuin van de opvang staan zonder enige begeleiding. Ze kunnen niet naar binnen en er is niemand aanwezig om de kinderen in de gaten te houden.

Pas na acht minuten huilen werden de kinderen binnengelaten. Hoelang de kinderen al huilden vóórdat het filmpje begon is niet bekend.

De maakster van het filmpje zegt dat dit al eerder was voorgekomen, maar dat ze toen geen mobieltje bij zich had om een verticaal filmpje mee te schieten.

De directie laat op de website weten 'zeer geschokt' te zijn van de beelden.

Het volledige persbericht luidt:

De directie van kinderdagverblijf Flamingo in Amsterdam is zeer geschokt over de video van kinderen van het verblijf die momenteel onder meer op Facebook te zien is. Het is voor de directie een ernstige en onacceptabele zaak. Aan de betrokken ouders en kinderen hebben wij inmiddels onze welgemeende excuses aangeboden. Twee betrokken medewerkers zijn op non-actief gesteld.

Het incident is in meerdere opzichten onacceptabel. Ten eerste omdat de betrokken kinderen duidelijk emotioneel zijn. Ten tweede omdat de kinderen zonder begeleiding buiten zijn. Dit staat ver af van waar Flamingo voor staat; de opvang van kinderen in een veilige en beschermde omgeving. Bij kinderdagopvang Flamingo wordt gewerkt met een duidelijk buitenspeelprotocol. Dit protocol is niet nageleefd op het moment waarop het filmpje is gemaakt. Dit had niet mogen gebeuren en de directie heeft daarom per direct de volgende maatregelen genomen:

* Het incident is door de directie vrijdag 4 april gemeld bij GGD Amsterdam. De GGD heeft daarop besloten een onderzoek te starten naar het gebeurde. De directie van Flamingo werkt uiteraard volledig mee aan dit onderzoek dat vermoedelijk een week tot twee weken zal duren;
* Hangende het GGD-onderzoek zijn de twee betreffende medewerkers op non- actief gesteld;
* Met de ouders van de twee betrokken kinderen in het filmpje is uiteraard persoonlijk contact opgenomen. Wij hebben onze excuses aangeboden en we zijn met hen in gesprek;
* Alle andere ouders van locatie Flamingo worden in een bijeenkomst geïnformeerd en ontvangen vandaag allemaal een brief;
* Flamingo is gedurende het hele weekend telefonisch bereikbaar voor ouders die vragen hebben of zich zorgen maken;
* Alhoewel maandelijks protocollen worden doorgenomen en medewerkers minimaal twee per jaar worden getraind, worden op korte termijn bijeenkomsten georganiseerd waarin met alle medewerkers nogmaals protocollen worden doorgenomen en de noodzaak op naleving ervan onder de aandacht wordt gebracht.
* Naar aanleiding van het lopende GGD-onderzoek zal de directie eventueel verdere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer kan voorkomen.

Flamingo is een kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord dat sinds 2012 bestaat. Flamingo biedt aan circa twintig kinderen dagelijkse kinderopvang en buitenschoolse opvang.