'Wellicht leven op maan Saturnus'

We hebben weer een nieuwe kandidaat gevonden waarop mogelijk buitenaards leven te vinden is. Onder het ijzige oppervlakte van Enceladus, een minuscuul maantje van Saturnus, bevindt zich hoogstwaarschijnlijk een enorme hoeveelheid water, in de volksmond ook wel 'oceaan' genoemd.

De ruimtesonde Cassini-Huygens is een klassiek voorbeeld van money well spent. Zeventien jaar na de lancering bekijkt dit ruimtevaartuig nog steeds Saturnus en zijn ringen. Volgens de laatste gegevens zouden we op een van de 62 bekende manen nog wel eens iets leuks kunnen vinden.

Misschien is Enceladus Report een leuk vervolg van de film Europa Report. De omstandigheden die in de film worden toegekend aan de maan, lijken namelijk erg veel op de situatie die de astronauten aantreffen op de maan Europa in de film: een bevroren, ruw oppervlakte waar af en toe een eruptie van waterdamp doorheen komt. De onderzoekers menen dat het damp organische moleculen zoals methaan zou kunnen bevatten.

Om meer te kunnen zeggen over eventueel leven bij onze verre zonnestelselgenoot, is onderzoek met meer verfijnde apparatuur nodig. Over drie jaar zit de dienst van Cassini erop, maar de stoere sonde zal in die tijd nog zeker drie keer langs Enceladus op de koffie komen. Enceladus is overigens niet het enige hemellichaam waarop de wetenschap water en mogelijk leven vermoedt; Titan, het grotere broertje van Enceladus heeft ook een ijzige oppervlakte met daaronder waarschijnlijk een oceaan. Hetzelfde kan gezegd worden van Ganymedes, Callisto en eerdergenoemde Europa, allen manen van Jupiter.