Keitany: 'Wereldrecord marathon mogelijk in Londen'

Hardloopster Mary Keitany denkt dat haar Keniaanse landgenoten volgende week een serieuze gooi kunnen doen naar het wereldrecord op de marathon. Dat zou op 12 april moeten gebeuren tijdens de zeer sterk bezette marathon van Londen. 

De 32-jarige Keitany zal zelf niet van de partij zijn. Zij is nog maar drie maanden in training nadat ze moeder is geworden. Haar landgenoten zorgen echter voor een ijzersterke bezetting. Florence en Edna Kiplagat zijn de snelste twee in het team. Beiden hebben al een tijd onder de 2:20 uur gelopen, iets wat nog maar voor achttien vrouwen, inclusief Keitany, is weggelegd.

Ook Priscah Jeptoo staat aan de start, zij heeft een persoonlijk record net boven de 2:20 uur. 'Ze hebben een aantal van de snelste tijden ooit neergezet. Als ze goed samenwerken moet een wereldrecord absoluut mogelijk zijn. Daarnaast is er goed weer en een aantal sterke hazen nodig', aldus Keitany, die zelf een van slechts drie vrouwen is die de marathon meer dan eens heeft afgelegd in minder dan 2 uur en 20 minuten.

Het huidige wereldrecord is in handen van Paula Radcliffe. De Britse verpluverde in Chicago in 2002 het oude record van Catherine Ndereba uit Kenia met anderhalve minuut. Een jaar later liep ze in Londen een tijd van 2:15,25 uur, een tijd die sindsdien zelfs nooit benaderd is. Niet iedereen is het echter eens met het huidige wereldrecord. Radcliffe liep het destijds met mannelijke hazen, terwijl ze het in Chicago alleen deed.

Het Keniaanse team in Londen heeft een serieuze erelijst. Jeptoo won in 2011 de marathon van Parijs, zegevierde in 2013 in Londen en New York en pakte in 2012, wederom in Londen, olympisch zilver. Florence Kiplagat verbrak in februari in Barcelona het wereldrecord op de halve marathon, in bezit van Keitany, met liefst 38 seconden. In 2011 en 2013 won ze de marathon van Berlijn. Edna Kiplagat won in 2010 in New York en wist vorig jaar in Moskou als eerste vrouw ooit haar wereldtitel op de marathon succesvol te verdedigen.