D66 en GroenLinks 'ruggengraat' Utrechts college

D66 en GroenLinks moeten de spil vormen van het nieuwe collegebestuur in Utrecht. Dat concludeert verkenner Albertine van Vliet in het advies dat zij vrijdag heeft uitgebracht. Ze adviseert de partijen om te onderhandelen met VVD en SP.

De sociaalliberalen zaten de afgelopen vier jaar met PvdA en GroenLinks in het college van de domstad. Maar de PvdA stelt zich bescheiden op na het forse verkiezingsverlies, waardoor een voortzetting vooralsnog geen optie is.

"Daarom heb ik breder verkend welke mogelijkheden er voor een coalitie zijn. Mijn conclusie is dat D66 en GroenLinks samen de ruggengraat van het nieuwe college moeten vormen", schrijft zij in haar advies.

Van liefde tussen GroenLinks en de VVD is echter niet meteen sprake, ontdekte oud-burgemeester van Amersfoort Van Vliet tijdens de gesprekken. "Zij zien op inhoud veel obstakels voor samenwerking met de VVD alleen. GroenLinks wil graag samenwerken met D66 en is bereid samenwerking met VVD te verkennen, mits er een tweede partij ter linkerzijde meedoet."

Dat zou de SP kunnen zijn, aldus Van Vliet. In haar ogen hebben de Utrechtse SP en VVD veel gemeen, maar moeten zij over zaken als privatisering van gemeentediensten en belastingen nader tot elkaar komen.

Een alternatief is een minderheidscoalitie van D66 en GroenLinks, waarbij steeds naar meerderheden moet worden gezocht. "Dit zie ik als een spannende vernieuwende optie, die ook recht doet aan de verkiezingsuitslag', schrijft Van Vliet. "Maar deze optie voldoet niet aan de opdracht om te zoeken naar een college met breed draagvlak."