'TNT Express schrapt 260 bezorgbanen'

TNT Express wil 260 banen schrappen bij zijn Nederlandse bezorgafdeling. Het bedrijf heeft alle pakketbezorgers in Nederland opgeroepen om zich vrijdag om 18.00 uur op hun depot te melden, meldt RTL Z op basis van ingewijden. Daar zouden zij het besluit van TNT Express te horen krijgen.

Ongeveer de helft van de ontslagen wordt opgevangen door natuurlijk verloop. De andere 130 werknemers worden gedwongen aan de kant gezet, zo meldt RTL Z. TNT Express zou de pakketbezorgers in vaste dienst willen vervangen door zelfstandige bezorgers. Het gaat daarbij om bezorgers op zowel de grotere als kleinere depots.

Een woordvoerder van TNT Express bevestigde vrijdag dat er in de avond een gesprek met de werknemers plaatsvindt. Of daar ook 260 ontslagen worden aangekondigd, kon hij niet zeggen. "We moeten eerst praten met onze werknemers", aldus de zegsman van het bezorgbedrijf.

Ook stelde de woordvoerder dat het bericht van RTL Z 'met een korreltje zout' genomen moet worden. Volgens hem is de bijeenkomst onderdeel van een 'lopend project', dat eerder al is aangekondigd. TNT Express kondigde vorig jaar aan de komende jaren zo'n vierduizend banen wereldwijd te willen schrappen.

Als TNT zijn vaste werknemers zou inruilen voor freelance personeel, dan is het daarmee niet de enige pakketbezorger. PostNL werkt bijvoorbeeld ook steeds meer met zogeheten onderaannemers, die in principe op elk moment aan de kant geschoven kunnen worden. Op die manier kunnen bedrijven de capaciteit gemakkelijk aanpassen aan de hoeveelheid werk.