CEO Mozilla weg om verzet tegen homohuwelijk

De directeur van internetbedrijf Mozilla is donderdag opgestapt naar aanleiding van zijn verzet tegen het homohuwelijk. Brendan Eich, die tevens een van de mede-oprichters van Mozilla is, was nog geen twee weken CEO. Zijn denkbeelden over het homohuwelijk leidden zowel binnen als buiten Mozilla tot veel ophef.

In 2008 stond er in Californië een referendum op het stembiljet, Proposition 8, waarin mensen werd gevraagd het toen recent gelegaliseerde homohuwelijk te verbieden. Eich doneerde duizend dollar aan de campagne om het verbod er doorheen te krijgen. Zijn aanstelling leidde tot een storm van verontwaardiging. Meerdere leden van de raad van bestuur van Mozilla traden uit protest af.

Niet alleen binnen Mozilla werd boos gereageerd op Eichs aanstelling. Bezoekers van datingsite OKCupid die Mozilla's browser Firefox gebruiken kregen de afgelopen dagen een melding te zien. "Hallo, Firefox-gebruiker. Vergeef ons deze onderbreking van uw OKCupid-ervaring. Mozilla's nieuwe CEO, Brendan Eich, is een tegenstander van gelijke rechten voor homoseksuele stellen. We zouden daarom liever zien dat onze gebruikers onze website niet bezoeken met software van Mozilla", stond op de website.

Eich toonde zich eerder deze week nog strijdlustig en zei dat hij niet zou aftreden. Daar komt hij nu dus op terug. In een verklaring zei hij dat 'de Mozilla-missie groter is dan één persoon' en dat hij in de huidige omstandigheden geen 'effectief leider' kan zijn.

Mozilla zelf ging diep door het stof. "Mozilla is er trots op dat we er een andere maatstaf op nahouden en we hebben daar de afgelopen week zelf niet aan voldaan", schreef het bedrijf in een open brief. "We weten waarom mensen boos en gekwetst zijn, en ze hebben gelijk (...). We hebben ons niet gedragen zoals je van Mozilla zou verwachten. We hebben niet snel genoeg de dialoog gezocht met mensen toen de controverse ontstond. Het spijt ons. We moeten het beter doen."