'Chirurgen maken jaarlijks nog tientallen fouten'

Chirurgen maken, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen, nog altijd tientallen fouten per jaar. Dat melden ziekenhuisverzekeraar Medirisk en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag in het AD. Artsen zouden nog te vaak het mes in het verkeerde lichaamsdeel zetten, de verkeerde patiënt opereren of foto's van patiënten verwisselen.

De meeste verwisselingen worden volgens Medirisk gemaakt op de spoedeisende hulp en in de operatiekamers. Voorzorgsmaatregelen om fouten te voorkomen hebben de afgelopen jaren al wel voor een daling gezorgd. Tussen 2004 en 2008 kwamen jaarlijks zo'n 29 claims binnen na verwisselingen en tussen 2009 en 2013 lag dat aantal op 21. "We zijn op de goede weg, maar het zijn er nog steeds 21 te veel", zegt directeur van Medirisk Marjoleine van der Zwan.

De IGZ pakt blunderende chirurgen sinds 1 april vorig jaar harder aan. Ze worden direct voor de medische tuchtrechter gesleept als een verwisseling is geconstateerd. Volgens de inspectie worden de meeste fouten gemaakt doordat controles niet goed worden uitgevoerd. Zo moeten vlak voor een operatie de gegevens van een patiënt extra worden gecheckt. Medirisk gaat onderzoeken of die controles moeten worden aangescherpt.