Eerste uitslagen Turkije gunstig voor Erdogan

De eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije zijn gunstig voor premier Recep Tayyip Erdogan. Zijn AK-partij lijkt het beter te hebben gedaan dan bij de vorige lokale verkiezingen in 2009.

Hoewel zijn naam niet op de stembiljetten stond, werden de verkiezingen gezien als een referendum over het beleid van Erdogan, die al ruim tien jaar in Turkije aan het roer staat. Erdogan voerde in elk geval campagne alsof zijn politieke leven ervan afhing. Vooral de strijd om de burgemeestersposten in Istanbul en Ankara, nu nog in handen van de AK-partij van Erdogan, wordt gezien als een graadmeter voor de invloed van de premier.

Turkije telt vijftig miljoen kiesgerechtigden. De opkomst bij de verkiezingen leek hoog; bij de stembureaus stonden lange rijen.

Erdogans beeltenis beheerste de afgelopen tijd het straatbeeld. Hij leidde dagelijkse campagnebijeenkomsten waarin de door hem gesteunde lokale kandidaten duidelijk tweede viool speelden. Deze bijeenkomsten trokken regelmatig meer dan honderdduizend belangstellenden, een teken dat Erdogan na bijna elf jaar als premier de toonaangevende figuur in de Turkse politiek blijft.

De afgelopen tijd is hij echter in woelig vaarwater terechtgekomen. Erdogan raakte verwikkeld in een corruptieschandaal dat vier van zijn ministers de kop heeft gekost. Hij heeft in binnen- en buitenland woede gewekt met een poging Twitter en Youtube te blokkeren, zijn samenzweringstheorieën en het steeds maar terugkerende verhaal dat de hele wereld tegen Turkije is, hebben zijn bondgenoten van hem vervreemd. Bovendien is de Turkse economie in niet al te beste doen: de koers van de Turkse munt is gekelderd en de rentetarieven zijn omhoog geschoten.

Hoewel het lastig is om in Turkije aan betrouwbare peilingen te komen, wordt er algemeen van uitgegaan dat de AK-partij van Erdogan de sterk verdeelde oppositiepartijen zondag achter zich zal laten. Maar het zal er ook toe doen hoe ver dit zal zijn. De partij van Erdogan is al begonnen de verwachtingen te temperen. Zo is de partij al tevreden als de 39 procent van de stemmen uit 2009 wordt geëvenaard.