Zware nederlaag voor Franse socialisten

De Parti Socialiste van de Franse president François Hollande heeft volgens exit polls zondag in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen zware klappen moeten incasseren. De anti-immigratiepartij Front National veroverde na de overwinning vorige week in Hénin-Beaumont nog enkele andere steden. Enig lichtpuntje voor de socialisten is Parijs, waar hun kandidate Anne Hidalgo waarschijnlijk de eerste vrouwelijke burgemeester wordt.

"Het is in de eerste plaats een nederlaag voor links. Het is een trieste avond", zei regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem.

Het Front National gaat volgens de peilingen aan de leiding in Frejus. In Beziers is de door het FN gesteunde kandidaat Robert Menard aan de winnende hand. Maar in verschillende andere plaatsen, waaronder Avignon, Perpignan en Saint Gilles, lijken de rechtspopulisten naast de overwinning te grijpen. Dat is vooral in Perpignan pijnlijk, waar Louis Alliot, de levensgezel van partijleider Marine Le Pen, kandidaat-burgemeester was.

De conservatieve UMP lijkt ongeveer honderd steden op de socialisten te gaan heroveren.

Het lijkt waarschijnlijk dat president Hollande na de nederlaag van zijn partij wijzigingen aan zal brengen in zijn regeringsploeg. "Ik heb de waarschuwing gehoord. Ik zal actie ondernemen", zei de president woensdag na de eerste stemronde.