Rusland wil ruime autonomie voor regio's Oekraïne

Rusland heeft zondag de voorwaarden geschetst waaraan een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne in zijn ogen moet voldoen. Zo moet de voormalige Sovjet-republiek een federatie worden met ruime autonomie voor de diverse regio's.

"Wij kunnen geen andere manier zien om de stabiele ontwikkeling van Oekraïne te verzekeren dan het sluiten van een federaal akkoord", zei Lavrov tegen de Russische televisie, enkele uren voordat hij in Parijs een onderhoud had met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Amerikaanse functionarissen houden zich over het idee van een federatie op de vlakte. Zij zeggen dat iedere verandering in de bestuursstructuur van Oekraïne de steun moet hebben van de Oekraïners zelf. De Oekraïense autoriteiten voelen niet veel voor decentralisatie van de macht, maar bekijken nu wel politieke hervormingen die lokale overheden meer autonomie moeten geven.

Het plan dat Kerry en Lavrov bespreken behelst politieke en constitutionele hervormingen in Oekraïne, alsook ontwapening van ongeregelde strijdgroepen, stationering van internationale waarnemers om de rechten van minderheden te beschermen en een directe dialoog tussen Rusland en Oekraïne. Volgens Amerikaanse functionarissen staat de Oekraïense regering achter het plan.

Kerry en Lavrov hebben sinds de crisis begon bijna dagelijks telefonisch contact gehad, zonder het eens te worden over een oplossing. Hun ontmoeting zondag volgt op een telefoongesprek vrijdag tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin, waarin Obama er bij Poetin op aandrong om Russische troepen van de grens met Oekraïne terug te trekken. Poetin, van wie het initiatief voor het gesprek uitging, stelde dat de Oekraïense regering toeliet dat extremisten etnische Russen en Russischtaligen in Oekraïne intimideerden, iets wat Oekraïne ten stelligste ontkent.

Lavrov liet zondag weten dat Rusland 'absoluut niet' van plan is de grens met Oekraïne over te trekken.