Westra wint in Barcelona, eindzege Rodríguez

Lieuwe Westra heeft zondag de zevende en laatste etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 31-jarige Fries kwam in een regenachtig Barcelona solo over de finish. Het is zijn eerste overwinning in het shirt van Astana. Joaquim Rodríguez verzekerde zich van de eindzege.

Net als donderdag, toen Stef Clement het zegegebaar mocht maken, hield een aantal aanvallers stand. Westra had in de kopgroep onder anderen gezelschap van landgenoten Clement en Michel Kreder en de Fransman Thomas Voeckler.

De renners kregen liefst acht keer de Montjuic voor de kiezen. Westra pareerde tijdens de voorlaatste beklimming een aanval van Voeckler en ging vervolgens op het vlakke alleen door en bouwde een geruststellende voorsprong op. De Duitser Marcus Burghardt werd op 1.22 minuut tweede, voor Voeckler.

Alberto Contador en Tejay van Garderen deden nog een aanval op de leiderstrui van Rodríguez, maar de Katusha-renner hield eenvoudig stand. De 34-jarige Spanjaard volgt de Ier Dan Martin op op de erelijst.

Wilco Kelderman was op de twaalfde plaats de beste Nederlander in het klassement. De Belkin-renner kwam donderdag ten val en verspeelde daarmee de kans op een hogere klassering. Ploeggenoot Clement schreef het bergklassement op zijn naam.