'Oprichter Scientology is een leugenaar'

Lafayette Ronald Hubbard, de oprichter van de Scientology-kerk, is niets meer of minder dan een leugenaar. Dit blijkt uit een pas verschenen biografie van de zelfbenoemde goeroe. Veel gebeurtenissen uit het leven van Ron zijn door hemzelf verzonnen.

Hoge omes binnen de kerk hebben publicatie van het boek Bare Faced Messiah 27 jaar tegengehouden. Daar hadden ze dan ook alle reden toe: het leven van hun Messias is wat minder spannend en heilig dan de kerk wil laten geloven. De mythe rondom de persoon is waarschijnlijk op niets gebaseerd. Het lijkt erop dat Ron niets meer is geweest dan een fantast met een voorkeur voor bizarre seksrituelen.

Het begint al met de jeugd van meneer Hubbard. De sekteleider heeft altijd geroepen dat hij als jongetje wilde paarden temde op de ranch van zijn opa. Klopt niet: Opa was een dierenarts die zijn karige loon aanvulde met het verhuren van tamme paarden en rijtuigen vanuit z'n schuurtje.

Ook zou Ron intensief door Azië gereisd hebben, daar zou hij zijn liefde voor filosofie hebben opgedaan. Naar eigen zeggen heeft hij tijdens zijn spirituele reizen allerlei heilige mensen ontmoet die hem onderwezen hebben en in hem wel een soort vroegrijpe Boeddha zagen. Klopt niet: Ron is twee keer op visite geweest bij zijn vader op Guam. Guam is een eilandje in de Stille Oceaan, erg ver weg verwijderd van Saddhu's en andere heilige mannen.

Hubbard vond het altijd leuk en interessant om te roepen dat hij een van de eerste nucleaire fysici van de Verenigde Staten was. Klopt niet: Ron heeft in een klasje gezeten op de universiteit van Washington, maar gaf er na twee jaar de brui aan.

En als we dan toch bezig zijn: het grote voorbeeld van Tom Cruise en John Travolta heeft ook gelogen over zijn oorlogsverleden. Meneer schrijft aan zichzelf diverse heldendaden en verwondingen toe. Opnieuw klopt hier weinig van. Ron heeft inderdaad in zijn diensttijd op een boot gezeten, maar kwam nooit ver van de kust van Oregon en heeft zeker niet een erg actieve vechtersbazenrol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog.

Na de oorlog heeft Hubbard geëxperimenteerd met het occulte. Samen met zijn vriendje Jack Parsons, een raketgeleerde van Caltech, volgden de wijze heren de leringen van onder meer Aleister Crowley. De bedoeling was om via allerlei rare rituelen een 'Maankind' te creëren. Dit kind zou machtiger moeten zijn dan wie dan ook aarde. Toen men een geschikte moeder voor dit Maankind gevonden had heeft Parsons zelf zijn toverstafje bij haar ingebracht, terwijl Hubbard aantekeningen maakte.

Later richtte Hubbard de Scientology op. Volgelingen werd verteld dat ze eerdere levens opnieuw konden beleven, ook al zitten hier miljarden jaren tussen. De Scientology is zich later pas een kerk gaan noemen. Dit had zakelijke voordelen en bovendien genoot de sekte daarmee enige bescherming.