[Eredivisie] Uitslagen speelronde 30

Dit weekend stond de dertigste speelronde op het programma. De topper tussen Ajax en FC Twente eindigde in het voordeel van Ajax. Na het verlies van PSV tegen FC Groningen neemt Feyenoord de tweede plaats over. Onderin verloor hekkensluiter Roda JC van naaste concurrent RKC Waalwijk, waardoor directe degradatie steeds waarschijnlijker wordt voor de Kerkradenaren.

NAC Breda en FC Utrecht trapten het weekend af. De bezoekers begonnen sterk en via Agudela kwamen de eerste kansen, maar hij kopte naast en zag een lob overgaan. In het vervolg van de eerste helft was de enige echte kans voor NAC. Poepon kopte echter recht in de handen van doelman Ruiter. Na rust kwam de thuisploeg na een uur spelen op voorsprong na een hard schot van Verbeek. Het duurde tot de slotfase voor er antwoord kwam van Utrecht. Bulthuis kopte in de 86e minuut de gelijkmaker binnen. Twee minuten later was het Poepon die zijn ploeg weer op voorsprong zette toen zijn kopbal niet gepakt werd door Ruiter. Uit de kluts was het even later alsnog 2-2 toen Van der Gun raakschoot.

In Arnhem stond het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen op het programma. Vitesse zocht al snel de aanval op en dit resulteerde na een half uur spelen tot een treffer via Havenaar. Binnen tien minuten was het Finnbogason die alweer gelijkmaakte. Na de pauze kwamen de Friezen op voorsprong toen Basacikoglu de bal binnenkopte. Lang kon er niet genoten worden van de voorsprong, want tien minuten later zette Traoré zijn ploeg weer naast Heerenveen. In de slotfase kregen beide ploegen nog een aantal kansen maar deze werden niet benut.

Onderin de Eredivisie nam N.E.C. Nijmegen het op tegen Heracles Almelo. N.E.C. kwam na twintig minuten op voorsprong toen Higdon de bal achter doelman Pasveer wist te werken. Ook Heracles kreeg zijn kansen, maar Linssen en Bruns misten. In de tweede helft kwam Heracles alsnog op gelijke hoogte via Davidson nadat N.E.C. zwak verdedigde. In de slotfase kreeg Te Wierik twee keer geel, waardoor Heracles met een man minder verder moest. Dit weerhield ze er niet van om te blijven aanvallen, want diep in de extra tijd scoorde Amoah en gingen de drie punten mee naar Almelo.

FC Groningen reisde af naar Eindhoven om te spelen tegen PSV. De thuisploeg kwam na drie minuten al op voorsprong via een mooie boogbal van Depay. Een kwartier later kwam Groningen op gelijke hoogte toen Zivkovic de bal binnentikte. Twee minuten later was het zelfs 1-2 toen Rekik een fout maakte en Kostic kon scoren. Nog voor rust kwam PSV op 2-2 nadat Botteghin een overtreding maakte en de bal op de stip ging. Locadia faalde niet en scoorde. Na iets meer dan een uur spelen scoorde Chery voor Groningen uit een vrije trap de 2-3. PSV had in de resterende speelminuten twee strafschoppen kunnen krijgen, maar scheidsrechter van Sichem gaf ze niet.

Op zondag speelde Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. De nummer vijf is nog in een hevige strijd verwikkeld om de tweede plaats, want er zijn vier ploegen binnen twee punten. Feyenoord begon uitstekend en kwam na dertien minuten op voorsprong via Immers. De Eagles kwamen daarna beter in het spel en kregen kansen op de gelijkmaker maar Van der Linden en Falkenburg misten. In de tweede helft was Feyenoord de veel betere ploeg. Meteen na rust werd de score verdubbeld via Vilhena. In het laatste half uur zorgden Boëtius, Te Vrede en Nelom ervoor dat de wedstrijd beslist was: 5-0. Feyenoord stijgt naar de tweede plaats.

In de Amsterdam ArenA vond de topper tussen Ajax en FC Twente plaats. De Amsterdammers staan ruim eerste en kunnen bij winst binnenkort kampioen worden. Het duel kwam na een matig begin dan eindelijk op gang toen beide ploegen kansen op de voorsprong kregen. Na een half uur maakte Denswil de openingstreffer toen hij de vrije trap van Schöne binnenkopte. In de tweede helft kreeg Twente twee grote kansen op de gelijkmaker maar Promes en Martina kwamen net te kort. Na een counter kwam Ajax op 2-0 via Bojan, van Rhijn en uiteindelijk Schöne. Binnen tien minuten gooide de thuisploeg de wedstrijd definitief op slot toen Bojan vanaf twintig meter scoorde. Het verschil met nummer twee Feyenoord is nu acht punten.

Hekkensluiter Roda JC nam het in een belangrijk duel op tegen directe concurrent RKC Waalwijk. Roda viel vanaf het begin aan en dat leverde een aantal kansen op. Powel (kopbal over) en Hupperts (schot werd geblokt) wisten echter niet te scoren. RKC scoorde na twintig minuten uit een counter via Castelen. In de tweede helft was het weer Roda dat op zoek ging naar een doelpunt, maar de kansen werden weer niet benut. Ook RKC was dicht bij een treffer, maar de kans van Sno ging net naast het doel. De stand stond na 90 minuten spelen op 0-1 waardoor Roda door de nederlaag dieper in de problemen is gezakt.

SC Cambuur nam het op tegen AZ. De start van Cambuur was goed en als snel waren er kansen voor Barto, Manu en Lukoki. Deze werden echter niet benut, waarna de storm ging liggen. Het duel was meer in balans, maar het leverde nog geen doelpunt op. Na rust daalde het niveau dan de wedstrijd en ging er meer fout dan goed. De thuisploeg was iets beter en kreeg een paar kansen. AZ scoorde via Avdic, maar zijn treffer werd door scheidsrechter Janssen afgekeurd.

Bekerfinalist PEC Zwolle reisde af naar Den Haag, waar de wedstrijd tegen ADO Den Haag wachtte. De thuisploeg kreeg na drie minuten de eerste kans, maar Beugelsdijk tikte de bal naast het doel. Een kwartier later kwam Zwolle op voorsprong toen Van der Werff een hoekschop binnenkopte. Vlak hierna kreeg ADO kans op de gelijkmaker, maar een schot van Bakker werd gestopt door keeper Begois. Vlak voor rust kwam ADO op gelijke hoogte. Alberg knalt de bal van grote afstand in het doel. In de tweede helft was het spel aanvankelijk voor ADO. PEC weerhield het offensief. In de slotfase kregen beide ploegen kansen op de winnende treffer, maar een goal bleef uit.

Go Ahead-spelers Rijsdijk en Amevor balen na de 2-0 van Vilhena. (PRO SHOTS/Joep Leenen)