Den Haag viert tweede eeuwfeest grondwet

Het tweehonderdjarig bestaan van de Nederlandse grondwet is zaterdag de aanleiding voor allerlei activiteiten in Den Haag. Veel instellingen die een rol spelen in de Nederlandse democratie openen hun deuren, waaronder de Ridderzaal, het Catshuis en enkele ministeries.

Het centrum van de activiteiten voor het Grondwet Festival is het gebied rond het Plein, de Hofvijver en het Lange Voorhout. Behalve de Ridderzaal zijn daar ook de Eerste en Tweede Kamer, de Trêveszaal, de Hoge Raad en de Raad van State open voor het publiek. Iets verderop is de bibliotheek van het Vredespaleis te bekijken.

Koning Willem-Alexander geeft ook acte de présence. Het staatshoofd is 's middags in het Kabinet van de Koning. Ook zal hij de buitenactiviteiten op het Lange Voorhout bezoeken.

De viering van het tweede eeuwfeest van de grondwet is onderdeel van de festiviteiten rond tweehonderd jaar koninkrijk. Op 29 maart 1814 stelde de Vergadering van Notabelen - zo'n vijfhonderd voorname burgers, benoemd door de latere koning Willem I - de grondwet vast.

Het Grondwet Festival is het tweede van zes nationale evenementen die worden georganiseerd in verband met de verjaardag van het koninkrijk. De aftrap van de reeks was op 30 november afgelopen jaar, toen de landing van de latere Willem I op Scheveningen tweehonderd jaar geleden werd nagespeeld.