Weer 80 rijden op A10 en A13

De mimimumsloomheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10 ten westen van Amsterdam gaat zaterdag van 100 naar 80 kilometer per uur. De trajectcontrole op de A13 staat dan echter nog niet aan doordat een nieuw controlesysteem is ingevoerd dat nog niet operationeel is.

"Er wordt wel gecontroleerd, al staat de trajectcontrole niet aan", meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Te hard rijden kan dus beboet worden." Wanneer het nieuwe systeem gaat werken, is nog niet bekend. Op de A10 werken trajectcontroles wel.

De maatregel is een gevolg van een rechtszaak die Milieudefensie had aangespannen. De organisatie laat weten blij te zijn dat de snelheidsverlaging dit weekend ingaat. "Dat is goed voor de gezondheid van de omwonenden, omdat de extra uitstoot door het harder rijden zorgt voor extra luchtvervuiling."

De snelheid op de snelwegen werd in 2012 verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Daarop stapte Milieudefensie naar de rechter omdat de vervuiling niet binnen de normen bleef. Die bepaalde in januari dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de snelheidsverhoging niet goed heeft voorbereid en de risico's niet goed heeft ingeschat.

In november had de rechter ook al bepaald dat de snelheid op de A13 omlaag moet, waartegen de minister in beroep ging. Omdat ze de behandeling daarvan niet wil afwachten, wordt de snelheid nu al teruggeschroefd. De vervuiling zou volgens de minister op de A13 net binnen de grenzen blijven. Milieudefensie bestrijdt dat.

Het is wachten tot Milieudefensie de volgende stap, een verlaging naar 60 kilometer per uur, gaat zetten.