Problemen WK-stadion S„o Paulo houden aan

Het WK-stadion in Sao Paulo blijft een zorgenkindje voor de organisatie. Met nog 77 dagen te gaan tot het toernooi is er een tekort van bijna twintig miljoen euro om de tijdelijke constructies rond het stadion af te bouwen. In het Itaquerao Stadion wordt op 12 juni de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gespeeld.

"We hebben nog geen oplossing voor de problematiek in São Paulo", sprak FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke donderdag bij een persconferentie in Rio de Janeiro zijn zorgen uit. "We hopen die morgen te bereiken. Het probleem is niet zozeer dat de constructies niet afkomen, maar dat er maar heel weinig tijd is om ze te testen. Ik heb echter vertrouwen in onze partners dat alles op tijd afkomt."

Na verscheidene vertragingen gedurende het afgelopen jaar kwam het stadion in São Paulo in november vorig jaar echt in de problemen toen een gedeelte van de stadionconstructie instortte. Twee werkers kwamen om het leven.

Het geschil met Porto Alegre is volgens Valcke opgelost. Het stadion waar het Nederlands elftal aantreedt tegen Australië, kampte met een tekort van ongeveer tien miljoen euro. "Daarnaast is het een goede keus geweest om Curitiba als stadion te behouden. Ze werken daar nu goed, maar we hebben alle resterende tijd nodig om het af te krijgen."

Curitiba zat een maand geleden op de wip als WK-speelstad vanwege forse bouwvertragingen. De FIFA overwoog toen om de stad te laten vallen en de vier groepswedstrijden te verplaatsen naar andere speelsteden.

Valcke hield zich donderdag op de vlakte, maar liet tussen de regels door weer blijken dat de Brazilianen niet kunnen verslappen. "Het is nog maar iets meer dan zeventig dagen voor het WK begint. De tijd vliegt."