Premier België uitgescholden voor pedofiel

Valt men in Nederland al over 'effe dimme' of 'doe eens normaal man!', in het Belgische parlement gaat het er weleens heftiger aan toe. Eerder vandaag berichtten wij daar ook al over. De Morgen geeft wat meer details, die wij u niet willen onthouden, over de Belgische poppenkast die politiek heet.

Zoals al bekend werd daar vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) een zitting geschorst toen parlementsleden uit protest de vergadering verlieten. Dat gebeurde nadat onafhankelijk parlementslid Laurent Louis premier Elio di Rupo uitschold voor 'pedofiel'.

Het Kamerlid stelde vragen aan Di Rupo over de prijs van Obama's bezoek aan België. 'De miljoenen die het bezoek van Barack Obama heeft gekost, had miljoenen koelkasten kunnen vullen', aldus Louis vanaf het spreekgestoelte.

De premier hield zich op de vlakte en zei dat de kostprijs later gecommuniceerd zou worden. Daarop ontstak de volksvertegenwoordiger in woede. 'Ik ben in de barakken geboren, meneer Louis. In tegenstelling tot u, weet ik hoe het eraan toe gaat.'

Toen de man maar door bleef drammen, vroeg de premier hem 'op te houden met zijn circus'. Daarop schreeuwde Louis hem plotseling toe: 'Bedankt, meneer de pedofiel'.

Verschillende fracties reageerden kwaad en stapten onmiddellijk op en kamervoorzitter Flahaut schorste de zitting.
Zowel de coalitie- als de oppositiepartijen gaven Di Rupo applaus. Een gebaar waarvoor de premier hen naderhand bedankte, zo schrijft het weekblad Knack op zijn website.

De verontwaardiging is groot in het hele politieke spectrum. 'Louis zegt alles om in de aandacht te komen. Dit is onbeschoft en onwaardig', reageert het liberale Kamerlid Bart Somers in VRT-programma 'Villa Politica'. 'Deze man hoort niet thuis in het parlement, maar in een psychiatrische instelling.'

Ook Meyrem Almaci van de Groenen maakt zich boos. 'Dat zijn dingen die je niet zegt, ik ga ze niet herhalen. Hij heeft Di Rupo persoonlijk aangepakt.' Almaci noemt de verwensing 'mensonwaardig en onaanvaardbaar'. 'Er moeten maatregelen getroffen worden', aldus Almaci. 'Ik heb ernstige vragen bij de geestesgesteldheid van de man in kwestie.'

Laurent Louis verloor in december jongstleden zijn parlementaire onschendbaarheid. Eerder kwam hij al in opspraak toen hij op zijn website een lijst publiceerde met namen van mensen die volgens hem pedofielen of oplichters waren en begin deze maand moest Louis voor de Brusselse politierechter verschijnen. Dit in verband met een zaak voor heling, laster en eerroof en het bekendmaken van de identiteit van slachtoffers van seksueel misbruik.