Zoektocht vermist vliegtuig opgeschort

De zoektocht naar mogelijke brokstukken van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan is donderdag opgeschort in verband met het weer. Vliegtuigen die naar het gebied waar op satellietbeelden 122 drijvende voorwerpen zijn gezien op weg waren zijn teruggeroepen naar Perth in Australië. Schepen blijven wel zoeken, zegt de Australische dienst voor maritieme veiligheid AMSA.

Elf vliegtuigen en vijf schepen waren ingezet om het gebied op zo'n 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth uit te kammen. In het gebied zijn brokstukken gezien die mogelijk afkomstig zijn van de Maleisische Boeing 777 die op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Aan boord van vlucht MH370 bevonden zich 239 mensen.

Volgens de Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein zijn de beelden die zondag zijn gemaakt door Franse satellieten de 'meest geloofwaardige aanwijzing die we hebben' over de plek waar het vliegtuig in zee moet zijn verdwenen. De in zee drijvende voorwerpen variëren in lengte van één tot 23 meter. "Als bevestigd wordt dat het gaat om vlucht MH370, dan kunnen we tenminste verder gaan met de volgende fase van diepzeeonderzoek", aldus Hishammuddin. De autoriteiten hopen de zwarte dozen te kunnen bergen, die mogelijk licht werpen op wat zich aan boord van het vliegtuig heeft afgespeeld.