'In veel gemeenten zijn spookstemmen uitgebracht'

In 235 gemeenten zijn er afwijkingen tussen het aantal opgekomen kiezers en het aantal getelde stembiljetten. Dat schrijft het AD donderdag. In totaal zouden zo'n 7387 spookstemmen zijn uitgebracht. Koploper is Amsterdam, waar bijna 2500 stemmen niet geldig zouden zijn.

De Kiesraad zou snel actie moeten ondernemen om te kijken of het gaat om fraude of oplettendheid, zeggen twee hoogleraren in het AD. "Beide zijn ongewenst", zegt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten. Door de onregelmatigheden kan een restzetel net bij een andere partij terecht komen.

In de meeste gevallen is niet na te gaan of sprake is van slordigheden of van fraude. Een woordvoerder van de Kiesraad laat weten uit te gaan van administratieve fouten, omdat het tellen van de stemmen nog steeds met de hand gedaan wordt.

Woensdag bleek al dat in veel grote steden fouten zijn gemaakt bij het stemmen tellen. De krant onderzocht in totaal ruim driehonderd van de 380 gemeenten die vorige week verkiezingen hielden. In 67 van de onderzochte gemeenten klopt het aantal stemmen wel. In de top vijf 'misstanden' staan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Vlissingen en Almere.