Onderzoek NZa naar problemen in transgenderzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of de verzekeraars wel voldoende hun best doen om transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben. Ook wordt gekeken naar de rol van het VUmc, dat al enige maanden een patiëntenstop heeft voor nieuwe genderpatiënten. Het ziekenhuis zou mogelijk misbruik maken van een machtspositie.

Het Amsterdamse VUmc kondigde de patiëntenstop begin januari aan omdat het niet tot een akkoord kon komen met de verzekeraars over het budget. Sindsdien lukt het beide partijen niet om tot een overeenkomst te komen.

De NZa heeft naar eigen zeggen nog geen klachten ontvangen dat verzekeraars zich niet aan hun zorgplicht zouden houden, maar houdt de zaak voor zekerheid onder een vergrootglas. De zorgautoriteit wil niet dat de transgenders de dupe worden van de onderhandelingen. Het VUmc is het enige ziekenhuis in Nederland dat transgenderzorg integraal aanbiedt.

Het ziekenhuis ontvangt nu ruim drie miljoen euro van de zorgverzekeraars, maar dat is te weinig om de toeloop van mensen die onvrede hebben met hun geslacht aan te kunnen.